In 1970 begon Francesco Cusumano met het maken van wijn om te bewijzen dat het mogelijk is om goede wijnen te produceren op Sicilië. Tegenwoordig wordt Cusumano geleid door de broers Diego en Alberto. De familie Cusumano heeft geïnvesteerd in verschillende gebieden op Sicilië, om het beste terroir per druivensoort te kunnen creëren. De kelder waar de wijnen rijpen ligt in Partinico en hier komen technologische innovatie, aandacht voor design en respect voor de geschiedenis samen. Hierdoor produceert dit jonge, moderne bedrijf unieke wijnen uit een uniek landschap. De oprichter van het wijngoed, Francesco Cusumano, heeft het bedrijf vijftig jaar geleden om een heel simpele reden opgericht: hij is gewoon wijnbouwer met hart en ziel. Hij gelooft in de Siciliaanse wijn, de potentie daarvan en werkt eraan, die volledig te benutten. Het basis idee van Cusumano is de cru-gedachte: voor elke druivensoort bestaat er een optimale standplaats. Cusumano ging dus uit van de vele verschillende omstandigheden die Sicilië biedt. Hij zocht in Sicilië naar die regio’s, die voor de verschillende druivensoorten de beste omstandigheden bieden en daar kocht hij wijnbouwpercelen. Inmiddels heeft het wijnhuis 7 percelen in bezit waarbij in iedere wijn de expressie van het terroir naar voren komt. Het grootste terroir Ficuzza (189 hectare) is gelegen in Piana degli Albanesi in de provincie Palermo. Het op een na grootste terroir San Giacomo (140 hectare) ligt in Butera (provincie Caltanissetta). De overige terroirs liggen in de gebieden Presti e Pegni, Milioto, Monte Pietroso, Marchesa en Buonivini.

De wijngaard van Cusumano Jalé is gericht naar het zuiden en de productie gebeurt in Tenuta Ficuzza, Piana degli Albanesi, gelegen op 700 à 800 meter boven het zeeniveau. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 16 jaar, plantdichtheid van 5.000 stokken per hectare en een productie van 6.000 kg druiven per hectare. De oogst gebeurt manueel, in de eerste 10 dagen van augustus.