De geschiedenis van Tenuta Monteti begint in 1998, wanneer Gemma en Paolo Baratta, na jaren van onderzoek, deze hoek van Toscane in de lagere Maremma vinden een kleine vallei, 15 km van de zee en op een hoogte van 145 meter , en worden de velden beschermd door de heuvel Monteti waaraan het bedrijf zijn naam ontleent.

De uitdaging was groot: er was niets, weilanden en een vervallen huis, en het gebied was toen nog onontgonnen vanuit het oogpunt van hoogwaardige wijnproductie. Maar Gemma en Paolo, bevestigd door Carlo Ferrini, consultant vanaf het begin, realiseerden zich het buitengewone potentieel om wijnen te produceren die persoonlijkheid en elegantie kunnen combineren.

Helemaal opnieuw kunnen beginnen, zonder een lokale traditie of het kader van een DOC, betekende de vrijheid om naar de bodem en het klimaat te luisteren en de variëteiten te planten die het beste zouden reageren en hun expressie zouden vinden. Men koos voor de Franse druivenrassen Petit Verdot, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Alicante Bouschet, die al snel een zeer persoonlijke uitdrukking vonden in deze mediterrane en archaïsche heuvels.

Monteti en Caburnio zijn beide Igt Toscana-denominaties van Tenuta Monteti om de eigenschappen van de bodem beter te ondersteunen. Hoewel ze een soortgelijk stilistisch concept delen, verschillen ze van elkaar in samenstelling en rijping.
Elke vintage die van beide wijnen wordt geproduceerd, heeft tot doel het meeste uit de echte trend van het klimaat en de natuur te halen. Elke vintage is dan ook, zelfs rond stevige pilaren, een verhaal op zich.