Gratis verzending vanaf €50 in NL en €100 in BE Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden.
020-2614758 Mijn account

Bekijk alle wijnregio’s van Italië

Wijnen uit Puglia

Puglia, in de hak van Italië is het warm en droog. De naam van de streek zegt het eigenlijk al. De officiële Nederlandse naam is Apulië. De naam stamt af van het Romeinse ‘a-pluvia’. De betekenis daarvan is ‘gebrek aan regen’. Een prima klimaat voor wijnbouw met de juiste druivensoorten. De wijnstruiken wortelen zich daardoor diep in de bodem. Dat levert mooie geconcentreerde en vooral erg rijpe druiven op.

In Puglia worden veel druiven verbouwd. Vroeger waren deze wijn rustiek, hadden teveel alcohol en juist weer te weinig fruit. De moderne vinificatiemethoden met lekker veel rijp fruit als resultante zorgen voor wijnen die goed in smaak vallen bij de moderne wijndrinker.

Vroeger werden de wijnen uit Puglia vaak gebruikt om andere wijnen mee te versterken. Maar net zoals in de andere Italiaanse regio’s wordt er de laatste decennia steeds meer waarde gehecht aan de kwaliteit van de wijnen, in plaats van de kwantiteit van de productie. De stempel ‘wijnkelder van Italië’ geldt dus al lang niet meer voor deze regio. kwaliteit staat voorop!

Dankzij de gunstige ligging, de kwaliteit van de bodem en het heuvelachtige paesaggio, landschap, kunnen er in de regio Puglia goede kwaliteitswijnen worden gemaakt. Het gebied kent maar liefst 25 DOC-zones en 6 IGT’s, dat nog steeds slechts 4% van het totale wijnaanbod omvat, en ruim 100.000 hectare aan wijngaarden.

Dankzij de gunstige ligging, de kwaliteit van de bodem en het heuvelachtige paesaggio, landschap, kunnen er in de regio Puglia goede kwaliteitswijnen worden gemaakt. Het gebied kent maar liefst 25 DOC-zones en 6 IGT’s, dat nog steeds slechts 4% van het totale wijnaanbod omvat, en ruim 100.000 hectare aan wijngaarden.

Wijnmakers uit Puglia

 

Rode wijnen uit Puglia

Twee druivensoorten zijn kenmerkend voor de streek Puglia. Negroamaro en Primitivo. Beide leveren vaak mooie en betaalbare wijnen op. De Negroamaro geeft stevige, dieprode wijnen met soms behoorlijk wat tannines. Soms maken ze er een blend van met bijvoorbeeld de Malvasia Nera. Of ze laten de druiven eerst iets indrogen. Daardoor ontstaan volle rijpere en echt geconcentreerde wijnen met minder tannines en meer restsuikers. De smaak wordt hierdoor geconcentreerd en veel zachter.

De rode wijnen van de druif Primitivo zijn vaak intens van smaak en uitstekend van kwaliteit. Ze worden onder meer gebotteld onder de namen DOC Manduria of IGT Salento.  De Primitivo is juist in de USA bekend als de druif Zinfandel.  Onze Conte di Campiano Primitivo di Manduria is een zeer exemplarisch voorbeeld hiervan ! Heerlijk !

De Negroamaro is een autochtoon blauw druivenras uit Apulië. Het deelt met de Primitivodruif de heel rijpe smaak, maar heeft in tegenstelling tot deze laatste een uitgesproken bittere toets. Dit keert ook terug in de naam van de druif: negro (zwart) en amaro (bitter).  Een hele zwoele wijn kan dit opleveren,, van stevig  maar ook wat lichter voor op de bank zoals de I Muri Negroamaro – Vigneti del Salento.

De wijnen proeven naar rijp, zwoel zwart fruit met lichtbittere en kruidige toetsen en zijn doorgaans niet goed bestand tegen veroudering. Zelfs de topwijnen drink je best binnen de tien jaar na oogstdatum.

Witte wijnen

In Puglia is het warm met als resultante de witte druivensoorten het er niet altijd even makkelijk hebben. Maar juist door het goede wijngaardmanagement en de juiste kelder kunnen er prima wijnen worden gemaakt. We zien hier veel Malvasia bianco, Chardonnay en ook de lokale Verdeca. Hiervan weet men prima sappige doordrink wijnen te maken zonder agressieve zuren. Laat je verleiden door onze I Muri Bianco. een heerlijk glas voor weinig geld.

Wijnen Puglia

Welkom op de nieuwe website van Casa Del Vino Amsterdam.

Heeft u al een account en wilt u inloggen, vraag dan hier een nieuw wachtwoord aan.