Masseria Altemura

Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Helaas, geen wijnen gevonden, probeer het nogmaals met andere filters.
Masseria Altemura

De stoere Toren

Masseria Altemura is een ‘family owned’ wijngaard van de familie Zonin. Een masseria is een eeuwenoude, burchtachtige herenboerderij rond een stoere toren. De familie bezit 300 hectare grond, waarvan er 150 zijn beplant met druiven en 40 met olijfbomen. Ze produceren onder de felle zon van Pulia wijnen van oude, inheemse druivenrassen zoals Primitivo, Negroamaro, Aglianico en Fiano. Het wijnhuis Masseria Altemura is gelegen in Salento in het hart van de Puglia, tussen de Ionische en Adriatische Zee, ongeveer een uur van Lecce.

In de 4e eeuw voor Christus begon de geschiedenis van Masseria Altemura met de bouw van de Santa Susana-toren. Masseria Altemura was, vergelijkbaar met andere masseria’s, een versterkte boerderij in Puglia die diende om het land en zijn rijkdommen te beschermen tegen buitenlandse indringers. In 2000 verwierf de familie Zonin het pand en herstelde het in zijn oorspronkelijke pracht. De familie heeft zich tot het uiterste ingespannen om de ondergrondse rivier van het landgoed, eeuwenoude olijfgaarden en de wijntradities van de regio voor toekomstige generaties te behouden.

Masseria Altemura ligt diep in het platteland van de districten Torre Santa Susanna en Oria, in het hart van het schiereiland Salento, een gebied dat door en door is doordrongen van een mediterraan karakter en waar het licht, de wind en de zee samenkomen.

Zoals al in 1222 het geval was met Pascotto Carissimo, zag Gianni Zonin in dit gebied – en in het bijzonder in Masseria Altemura – het potentieel om bij te dragen aan de heropleving van de wijnproductie in Puglia.

Zo begon een lange planningsperiode, gevolgd door een daadwerkelijke renovatie, waarbij het land en de gebouwen betrokken waren die nu het hart van het hoofdkantoor van het landgoed vormen. De totale oppervlakte van het landgoed is meer dan 300 hectare – waarvan 130 (binnenkort 150) wijngaarden en 40 olijfboomgaarden – wat een aanzienlijke jaarlijkse productie garandeert. Het is één bedrijf, gerestaureerd met respect voor het milieu en de oorspronkelijke architectuur. Net als in de tijd van de graven Martini Carissimo, vertegenwoordigt het nu een van de vlaggenschiplandgoederen in de landbouw van Puglia.

De architectonische ingreep op de gebouwen respecteerde het oorspronkelijke plan; niets werd aan het toeval overgelaten, te beginnen met de gebruikte materialen: de kalkstenen straatstenen, het calcareniet, de tufsteen en de witte steen uit de omgeving, die in de oudheid werden gebruikt voor de constructie van de hoofdgebouwen, werden gebruikt bij het maken van de nieuwe .

Bijzondere zorg werd besteed aan de restauratie van twee constructies die van historisch belang zijn voor het gebied: de massieve toren, die zal worden omgetoverd tot luxueuze accommodatie voor gasten van het landgoed, en een privékapel met fresco’s uit de 16e eeuw.

Op het land waar ooit oude door struikgewas getrainde wijnstokken groeiden, die werden onderhouden en verzorgd volgens de overlevering van de eeuwenoude landelijke traditie – en waar de druiventrossen dag in dag uit rijpten, gestreeld door de zon en door zachte briesjes – nieuwe rijen de beste inheemse druivensoorten worden sinds het jaar 2000 aangeplant, in overeenstemming met volledig ecologisch duurzame richtlijnen.

Naast de perfect geometrisch uitgelijnde wijnstokken zijn er 40 hectare aan eeuwenoude olijfbomen die, met hun wortels diep in de rode aarde, vermengd met witte blokken van kalkrijke oorsprong en hun zilvergroene bladeren die buigen in de wind, nog steeds blijven dragen fruit.

“Ik werd op het eerste gezicht verliefd op deze plek, betoverd door het magische licht. Binnen de muren van dit landgoed vind je de elementen die – in een enkele dimensie – alle emoties samenvatten die het Salento-gebied overbrengt. Mijn instinct vertelde me meteen dat ik hier nog een droom zou kunnen realiseren: mediterrane wijnen met een grote persoonlijkheid produceren “.