Dessertwijn

Italiaanse dessertwijnen zijn natuurlijk de perfecte toevoeging bij Italiaanse desserts. Een Recioto bij chocoladetruffels, Passito bij Calcioni of een Vin Santo bij tiramisu. Bij Casa del Vino vind je het allemaal!

Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 13 resultaten wordt getoond

Bij Casa del Vino hebben we de lekkerste Italiaanse dessertwijn

Italiaanse dessertwijnen sluiten naadloos aan bij de Italiaanse keuken met heerlijke desserts! Italianen noemen hun zoete dessert wijnen vaak “Om even eens rustig door te nemen. Het woord dessert wijnen is eigenlijk een vreemd woord. Zoete wijn bestaat uiteraard wel, en die wordt vaak geschonken bij het dessert. Vreemd genoeg zie je de Italianen zelf vaak juist hun zoete wijnen bij het aperitief drinken, zelfs wel met een klontje “ghiaccio” ofwel ijs! Mede door het warme klimaat wordt er een zeer grote variëteit aan zoete Italiaanse wijn geproduceerd. Dit aangezien de druiven lekker lang kunnen doorrijpen en veel suikers dan ook opbouwen.

Welke Italiaanse dessertwijnen zijn er?

Italië staat bekend om zijn rijke culinaire tradities, waaronder ook een scala aan heerlijke dessertwijnen. Hier zijn enkele populaire soorten Italiaanse dessertwijnen:

  1. Moscato d’Asti: Een sprankelende, lichtzoete witte wijn uit de regio Piemonte. Gemaakt van de Moscato-druif, heeft het verfrissende aroma’s van perzik, abrikoos en bloemen.
  2. Vin Santo: Deze zoete, amberkleurige wijn komt voornamelijk uit Toscane. Vin Santo wordt vaak vergezeld van cantuccini (amandelkoekjes) en heeft tonen van gedroogd fruit, noten en honing.
  3. Recioto della Valpolicella: Afkomstig uit de Valpolicella-regio in Veneto, wordt deze rode dessertwijn gemaakt van ingedroogde druiven. Het heeft een rijke, geconcentreerde smaak met tonen van kersen, chocolade en specerijen.
  4. Passito di Pantelleria: Van het eiland Pantelleria in de Middellandse Zee, wordt deze zoete wijn gemaakt van de Zibibbo-druif. Het heeft een intens aroma van gedroogd fruit, honing en bloemen.
  5. Brachetto d’Acqui: Een licht bruisende rode wijn uit Piemonte, gemaakt van de Brachetto-druif. Het heeft een natuurlijke zoetheid en aroma’s van aardbeien en rozen.
  6. Primitivo Dolce: Deze rode dessertwijn komt uit Puglia en wordt gemaakt van ingedroogde Primitivo-druiven. Het heeft een diepe, robijnrode kleur en rijke smaken van zwarte kersen, pruimen en kruiden.
  7. Malvasia: Geproduceerd op verschillende plekken in Italië. Deze zoete wijn wordt gemaakt van de Malvasia-druif. Het heeft tonen van abrikoos, gedroogd fruit en kruiden.
  8. Zibibbo (Muscat) Passito di Sicilia: Een Siciliaanse dessertwijn gemaakt van de Zibibbo-druif (Muscat). Het heeft een intense zoetheid met aroma’s van citrus, perzik en bloemen.

De diversiteit in Italiaanse dessertwijnen weerspiegelt de rijke druivencultuur en de variëteit aan klimaten en terroirs in het hele land. Elk van deze wijnen biedt een unieke smaakervaring die perfect past bij verschillende desserts of als afsluiting van een maaltijd.

Ze zijn er in alle kleuren en ook met bubbels. Dan weer laat geoogst, ingedroogd aan de wijnstok of juist in een mandje. Er worden, afhankelijk van de regio, zeer typische en herkenbare stijlen wijn geproduceerd.

Passito’s? Wat zijn dat? 

Wanneer we voor dessert wijnen Italië onder de loep nemen, komen we al snel uit bij de zogenoemde Passito’s. Zij worden gemaakt van ingedroogde druiven. Dit werd gedaan door ze vaak op stromatten de laten uitdrogen. Het vocht verdwijnt hierdoor en verhoudingsgewijs blijft er meer suiker achter. Hierdoor krijgt de wijn niet alleen een hoger alcoholpercentage maar blijven er ook nog restsuikers achter. Zo’n  Italiaanse strowijn met een alcoholpercentage van veertien graden zie je dan ook regelmatig. Vreemd genoeg zie je de Italianen zelf vaak juist hun zoete wijnen bij het aperitief drinken, zelfs wel met een klontje “ghiaccio” ofwel ijs!  

Een voorbeeld van zo’n bekende Italiaanse strowijn is natuurlijk de Vin Santo dessertwijn uit Italië. Het gaat om een Toscaanse wijn op basis van trebbiano en/of malvasia druiven. Het drogen geschiedt meestal onder het dak in een geklimatiseerde omgeving. Slechts zelden gebruikt men hier nog stromatten voor het drogen van de druiven. Deze Italiaanse dessertwijn wordt in Toscane meestal geserveerd in combinatie met CantuciniToch doet deze dessertwijn Italië ook eer aan indien het geserveerd wordt in combinatie met notenkaas of chocoladetaart. Of wat te denken van een Tiramisu op basis van een beetje amaretto.  

Zijn er nog meer Italiaanse dessert wijnen?  

Tuurlijk, het kan niet op! Italië heeft ook een aantal heerlijke stille wijnen, mousserende wijnen en versterkte wijnen die uitstekend als dessertwijn dienstdoen. 

Onder andere de Liquoroso is een mooi voorbeeld van een stille Italiaanse dessertwijn.  Dit zijn wijnen die de Italianen op een totaal andere manier maken. De basis is een normale wijn waaraan ze een vorm van alcohol toevoegen (vaak een likeur of grappa),of mistella (dat is druivensap gemengd met alcohol waardoor het druivensap niet is gaan gisten). De vini liquorosi zijn oorspronkelijk gemaakt om de wijn langer houdbaar te maken. Wijn werd per zeilschip vervoerd, veelal naar Engeland, en als de wijn onderweg weer ging gisten, was dat een probleem. Toevallig werd de smaak van de wijn ook anders en vaak beter en zodoende werd dit gebruik een traditie die niet meer is weg te denken. 

De bekendste Italiaanse vino liquoroso is de Marsala uit Sicilië. Deze kan overigens ook niet zoet zijn, net als port. Je hebt ze dus ook in wat drogere stijlen.  

Een heel vriendelijk en laag alcoholisch alternatief is de Moscato d’Asti: een zoete mousserende Italiaanse dessertwijn met een laag alcoholpercentage. Hier wordt tijdens de vergisting door koeling en filtering de gisting stopgezet. Het gevormde koolzuur laat men vervolgens niet ontsnappen. Het resultaat is een heerlijk lichtvoetig bubbeltje met een lichtzoete smaak. Ook zeer geschikt voor de beginnende wijndrinker. 

Voor welke Italiaanse dessertwijn u ook bij casadelvino.nl kiest: iedere keer opnieuw wordt het natafelen gewoon genieten. “Come si deve”. Zoals het ook hoort!