Sangiovese
52 producten gevonden
Luccarelli Rosso Puglia - 2020
Cielo Gran Maestro Appassimento rosso - 2019
Pontemagno Pontelungo Rosso Conero - 2020
Marche
Lenotti Rosso Passo Veneto - 2020
Veneto
Sangiovese di Marco Rubicone - 2020
Zenato Valpolicella Superiore - 2019, 2018
Veneto
Conte di Campiano Sangiovese del Conte IGT - 2019
Vino Nobile di Montepulciano Tenuta di Gracciano Della Seta - 2018
Zenato Amarone della Valpolicella Classico - 2020, 2017
Veneto
Il Teatro del Vino Dieci Sassi Rosso Piceno DOC - 2018
Marche
Morellino di Scansano Col di Bacche - 2016
Biscardo Amarone della Valpolicella Classico - 2016
Veneto
Cà dei Frati Ronchedone Vino Rosso - 2018
Gaja Cà Marcanda Promis - 2020
Toscana (Toscane)
Poggiotondo Chianti Superiore DOCG – bio - 2019, 2015, 2017, 2018
Toscana (Toscane)
De typisch Italiaanse druif Sangiovese is de meest aangeplante druif van het land. Vooral in Toscane is de druif erg populair in de streken Chianti en Montalcino. Het is de basis voor vele topwijnen. De druif is bekend met veel regionale namen in streken als bijvoorbeeld Montefalco Rosso, Morellino di Scansano, Rosso Conero en Vino Nobile di Montepulciano. In de streek Montalcino wordt een kloon verbouwd: de Sangiovese Grosso of Brunello.
Kenmerken van de Sangiovese
De smaak is erg afhankelijk van waar hij groeit. De wijn kan aan de strakke kant zijn door de zuurgraad en aanwezige tannines maar tegelijkertijd ook zacht door sappig, rijp fruit. Kenmerkend voor sangiovesewijn is de combinatie van zoete aroma’s van sappige, rijpe kers en het frisse, zure van rode bes. Ook kun je geroosterde tomaat, zoete balsamico, oregano en espresso herkennen. Dankzij de hoge zuurgraad past het goed bij gekruide gerechten en staat het zijn mannetje in combinatie met tomatensaus.
De letterlijke vertaling van Sangiovese is ‘het bloed van Jupiter’, de belangrijkste Romeinse god. Bij een jonge Sangiovesewijn is de kleur steenrood, maar zodra hij iets ouder wordt, komt er een warm-oranje rand. Je kunt deze wijn goed bewaren. De bewaartermijn varieert van 5 tot 25 jaar.