Resultaat 1–12 van de 39 resultaten wordt getoond
Primitivo is een donkere druif die bekend staat om het produceren van inktzwarte, tanninerijke wijnen. Met name uit Manduria of Salento en de van nature zoete Dolce Naturale-variant. Hoewel er controversiële en langdurige discussies zijn geweest over de geografische oorsprong van de variëteit, lijdt het weinig twijfel dat het moderne huis van deze druif zich in Zuid-Italië bevindt, met name in Puglia.
Een klassieke wijn van deze druif is rijk aan zowel alcohol als tannines, intens van smaak en diep gekleurd. In Manduria halen de versterkte likeuroso-varianten vaak een ABV van 18%. Een zekere bitterheid wordt er vaak in gevonden, wat, in combinatie met zijn mondvullende tannines, betekent dat het een paar jaar nodig heeft op fles of vat.
Het druivenras is waarschijnlijk naar Puglia gekomen vanuit de kustwijngaarden van Kroatië (net over de Adriatische Zee), waar het vandaag de dag nog steeds wordt verbouwd, onder verschillende tongstrelende namen, waaronder Tribidrag en Crljenak Kasteljanski. In het begin van de 19e eeuw werd het ras geïntroduceerd in de Verenigde Staten, onder de naam Zinfandel. Het bleek daar buitengewoon succesvol en verdiende een reputatie als de Amerikaanse ‘nationale druif’. Het veroorzaakte grote consternatie aan beide kanten van de Atlantische Oceaan toen DNA-analyse aantoonde dat Zinfandel en Primitivo dezelfde variëteit waren. Voor het volledige verhaal en lijsten van Zinfandel-wijnen, zie Zinfandel.
De afgelopen decennia heeft de druif een soort achtbaanrit doorstaan. In de jaren 90 stond het ras lange tijd op het laagste niveau. Bij de oogstprogramma’s van de EU waren duizenden hectaren Primitivo-wijnstokken uit de grond gerukt. Maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan bloeide de Zinfandel, wat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan het nieuwe leven van de druif. De nieuwe Primitivo die al snel opkwam, was niet langer alleen een mengvariëteit, het was nu de historische druif achter de vlaggenschipwijnen van Zuid-Italië.
De naam Primitivo betekent ruwweg als “vroege” (er is hier een duidelijke link met Tempranillo, wat hetzelfde betekent in het Spaans), en verwijst naar het vroegrijpende karakter van de variëteit. Men zou kunnen denken dat de druif op de een of andere manier “primitief” was, misschien minder verfijnd dan andere druivensoorten.
Ook buiten Italië wordt de Primitivo-druif verbouwd. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten staat deze druif bekend als Zinfandel.
In Kroatië heet de druif Crljenak Kaštelanski, Pribidrag of Tribidrag. In Macedonië staat de Primitivo bekend als Kratosija.
Door het zoete, gestoofde fruit in combinatie met de fijne kruidigheid is de Primitivo een perfecte begeleider bij sterk gekruide gerechten én pittige gerechten. Een Thaise wokschotel met chili gaat net zo goed als een traditioneel geroosterd lamsvlees. Je kunt met deze wijn eigenlijk alle kanten op!
Casa del Vino
specialist in Italiaanse wijnen
Lauriergracht 54BG (afhalen op afspraak)
1016 RL Amsterdam
Telefoon: 020-2614758
Email: info@casadelvino.nl
Webshop: Doede Jaarsma communicatie B.V.