Primitivo

De Italiaanse druif Primitivo is de held van het zuiden. De meest bekende wijn is de Primitivo di Manduria. Hij staat voornamelijk aangeplant in Puglia, de hak van de laars van Italië. Met zijn dikke en donkere schil kan hij uitstekend tegen de brandende zon. Krachtige wijnen met veel donker (soms wat jamachtig) aardbeien- en bramenfruit en stevige tannines. Daarnaast proef je pijptabak, kruiderij en anijs. Heerlijk ook bij een Caponata schotel en geroosterd Lamsvlees
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 36 resultaten wordt getoond

Primitivo druif

Primitivo druif

Primitivo is een donkere druif die bekend staat om het produceren van inktzwarte, tanninerijke wijnen. Met name uit Manduria of Salento en de van nature zoete Dolce Naturale-variant. Hoewel er controversiële en langdurige discussies zijn geweest over de geografische oorsprong van de variëteit, lijdt het weinig twijfel dat het moderne huis van deze druif zich in Zuid-Italië bevindt, met name in Puglia.

primitivo

Een klassieke wijn van deze druif is rijk aan zowel alcohol als tannines, intens van smaak en diep gekleurd. In Manduria halen de versterkte likeuroso-varianten vaak een ABV van 18%. Een zekere bitterheid wordt er vaak in gevonden, wat, in combinatie met zijn mondvullende tannines, betekent dat het een paar jaar nodig heeft op fles of vat.

Geschiedenis van de Primitivo-druif

Het druivenras is waarschijnlijk naar Puglia gekomen vanuit de kustwijngaarden van Kroatië (net over de Adriatische Zee), waar het vandaag de dag nog steeds wordt verbouwd, onder verschillende tongstrelende namen, waaronder Tribidrag en Crljenak Kasteljanski. In het begin van de 19e eeuw werd het ras geïntroduceerd in de Verenigde Staten, onder de naam Zinfandel. Het bleek daar buitengewoon succesvol en verdiende een reputatie als de Amerikaanse ‘nationale druif’. Het veroorzaakte grote consternatie aan beide kanten van de Atlantische Oceaan toen DNA-analyse aantoonde dat Zinfandel en Primitivo dezelfde variëteit waren. Voor het volledige verhaal en lijsten van Zinfandel-wijnen, zie Zinfandel.

De afgelopen decennia heeft de druif een soort achtbaanrit doorstaan. In de jaren 90 stond het ras lange tijd op het laagste niveau. Bij de oogstprogramma’s van de EU waren duizenden hectaren Primitivo-wijnstokken uit de grond gerukt. Maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan bloeide de Zinfandel, wat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan het nieuwe leven van de druif. De nieuwe Primitivo die al snel opkwam, was niet langer alleen een mengvariëteit, het was nu de historische druif achter de vlaggenschipwijnen van Zuid-Italië.

Wat betekent Primitivo?

De naam Primitivo betekent ruwweg als “vroege” (er is hier een duidelijke link met Tempranillo, wat hetzelfde betekent in het Spaans), en verwijst naar het vroegrijpende karakter van de variëteit. Men zou kunnen denken dat de druif op de een of andere manier “primitief” was, misschien minder verfijnd dan andere druivensoorten.

Welke variaties van Primitivo zijn er?

Ook buiten Italië wordt de Primitivo-druif verbouwd. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten staat deze druif bekend als Zinfandel.

In Kroatië heet de druif Crljenak Kaštelanski, Pribidrag of Tribidrag. In Macedonië staat de Primitivo bekend als Kratosija.

Wat eet je bij een Primitivo?

Door het zoete, gestoofde fruit in combinatie met de fijne kruidigheid is de Primitivo een perfecte begeleider bij sterk gekruide gerechten én pittige gerechten. Een Thaise wokschotel met chili gaat net zo goed als een traditioneel geroosterd lamsvlees. Je kunt met deze wijn eigenlijk alle kanten op!

Wijnweetje:

DNA-analyse heeft vastgesteld dat Primitivo de oude Kroatische druif is, Crljenak Kašteljanski (zoals het wordt gespeld…”Tse-rel-Nak Kash-tel-yan-ski”). Dé druif van Puglia, groeit sinds de 18e eeuw in Zuid-Italië en migreert een eeuw later naar Noord-Amerika als de kenmerkende druif van Californië, Zinfandel.