Primitivo

De Italiaanse druif Primitivo is de held van het zuiden. de beste is de Primitivo di Manduria. Hij staat voornamelijk aangeplant in Puglia, de hak van de laars van Italie. Met zijn dikke en donkere schil kan hij uitstekend tegen de brandende zon. Krachtige wijnen met veel donker(soms wat jamachtig) aardbeien- en bramenfruit en stevige tannines. Daarnaast proef je pijptabak, kruiderij en anijs. Heerlijk ook bij een Caponata schotel en geroosterd Lamsvlees

Prijs
Wijnen per streek
Abruzzo (Abruzzen) (1)
Puglia (26)
Primitivo di Manduria (8)
Salento (1)
Druif
Jaar

Resultaat 1–12 van de 37 resultaten wordt getoond

Primitivo is een donkere druif die bekend staat om het produceren van inktzwarte, tanninerijke wijnen, met name Primitivo di Manduria  of Primitivo Salento en de van nature zoete Dolce Naturale-variant. Hoewel er controversiële en langdurige discussies zijn geweest over de geografische oorsprong van de variëteit, lijdt het weinig twijfel dat het moderne huis van deze druif zich in Zuid-Italië bevindt, met name in Puglia.

primitivo

Een klassieke wijn van deze druif is rijk aan zowel alcohol als tannines, intens van smaak en diep gekleurd. In Manduria halen de versterkte likeuroso-varianten vaak een ABV van 18%. Een zekere bitterheid wordt vaak gevonden in Primitivo, wat, in combinatie met zijn mondvullende tannines, betekent dat het een paar jaar nodig heeft op fles of vat.

Het druivenras is waarschijnlijk naar Puglia gekomen vanuit de kustwijngaarden van Kroatië (net over de Adriatische Zee), waar het vandaag de dag nog steeds wordt verbouwd, onder verschillende tongstrelende namen, waaronder Tribidrag en Crljenak Kasteljanski. In het begin van de 19e eeuw werd het ras geïntroduceerd in de Verenigde Staten, onder de naam Zinfandel. Het bleek daar buitengewoon succesvol en verdiende een reputatie als de Amerikaanse ‘nationale druif’. Het veroorzaakte grote consternatie aan beide kanten van de Atlantische Oceaan toen DNA-analyse aantoonde dat Zinfandel en Primitivo dezelfde variëteit waren. Voor het volledige verhaal en lijsten van Zinfandel-wijnen, zie Zinfandel.

Primitivo heeft de afgelopen decennia een soort achtbaanrit doorstaan. In de jaren 90 stond het ras lange tijd op het laagste niveau. Bij de oogstprogramma’s van de EU waren duizenden hectaren Primitivo-wijnstokken uit de grond gerukt. Maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan bloeide de Zinfandel, wat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan het nieuwe leven van Primitivo. De nieuwe Primitivo die al snel opkwam, was niet langer alleen een mengvariëteit, het was nu de historische druif achter de vlaggenschipwijnen van Zuid-Italië.

Wat betekent Primitivo?

De naam Primitivo betekent ruwweg als “vroege” (er is hier een duidelijke link met Tempranillo, wat hetzelfde betekent in het Spaans), en verwijst naar het vroegrijpende karakter van de variëteit. Men zou kunnen denken dat de druif op de een of andere manier “primitief” was, misschien minder verfijnd dan andere druivensoorten.

Synoniemen zijn onder meer: ​​Zinfandel, Crljenak Kastelanski, Pribidrag, Tribidrag, Kratosija.

Enkele Wijn-spijs combinaties zijn onder meer: Apulisch geroosterd lamsvlees, maar ook Rode biet curry (thel-dala). In wijn gestoofde linzen met gerookt spek gaat ook erg prima.

Primitivo druif