Primitivo
De Italiaanse druif Primitivo is de held van het zuiden. de beste is de Primitivo di Manduria. Hij staat voornamelijk aangeplant in Puglia, de hak van de laars van Italie. Met zijn dikke en donkere schil kan hij uitstekend tegen de brandende zon. Krachtige wijnen met veel donker(soms wat jamachtig) aardbeien- en bramenfruit en stevige tannines. Daarnaast proef je pijptabak, kruiderij en anijs. Heerlijk ook bij een Caponata schotel en geroosterd Lamsvlees
Resultaat 1–12 van de 37 resultaten wordt getoond
-
Amastuola Primitivo – bio
Amastuola Primitivo - bio - 2018
Puglia -
Cantine Paradiso 1954 Primitivo Magnum (1,5 liter)
Cantine Paradiso 1954 Primitivo Magnum (1,5 liter) - 2019, 2020
-
Cantine Paradiso 1954 Primitivo Puglia
Cantine Paradiso 1954 Primitivo Puglia - 2020
-
Casato di Melzi Primitivo Salento IGT
Casato di Melzi Primitivo Salento IGT - 2020, 2021
Salento -
Cielo e Terra 3 Passo Rosso – bio
Cielo e Terra 3 Passo Rosso - bio - 2020
-
Cielo Gran Maestro Appassimento rosso
Cielo Gran Maestro Appassimento rosso - 2020
-
Conte di Campiano Cabernet Sauvignon Primitivo
Conte di Campiano Cabernet Sauvignon Primitivo - 2019
Puglia -
Conte di Campiano Primitivo di Manduria Riserva
Conte di Campiano Primitivo di Manduria Riserva - 2018
Primitivo di Manduria -
Desire Lush Zin Primitivo Puglia
Desire Lush Zin Primitivo Puglia - 2021
-
Fantini Edizione Cinque Autoctoni
Fantini Edizione Cinque Autoctoni - 2019, 2021
-
Feudo di Santa Tresa Integro Primitivo Puglia IGT – bio
Feudo di Santa Tresa Integro Primitivo Puglia IGT - bio - 2021
Puglia -
Gran Maestro Primitivo di Manduria
Gran Maestro Primitivo di Manduria - 2019, 2020
Primitivo di Manduria
Primitivo is een donkere druif die bekend staat om het produceren van inktzwarte, tanninerijke wijnen, met name Primitivo di Manduria of Primitivo Salento en de van nature zoete Dolce Naturale-variant. Hoewel er controversiële en langdurige discussies zijn geweest over de geografische oorsprong van de variëteit, lijdt het weinig twijfel dat het moderne huis van deze druif zich in Zuid-Italië bevindt, met name in Puglia.
Een klassieke wijn van deze druif is rijk aan zowel alcohol als tannines, intens van smaak en diep gekleurd. In Manduria halen de versterkte likeuroso-varianten vaak een ABV van 18%. Een zekere bitterheid wordt vaak gevonden in Primitivo, wat, in combinatie met zijn mondvullende tannines, betekent dat het een paar jaar nodig heeft op fles of vat.
Het druivenras is waarschijnlijk naar Puglia gekomen vanuit de kustwijngaarden van Kroatië (net over de Adriatische Zee), waar het vandaag de dag nog steeds wordt verbouwd, onder verschillende tongstrelende namen, waaronder Tribidrag en Crljenak Kasteljanski. In het begin van de 19e eeuw werd het ras geïntroduceerd in de Verenigde Staten, onder de naam Zinfandel. Het bleek daar buitengewoon succesvol en verdiende een reputatie als de Amerikaanse ‘nationale druif’. Het veroorzaakte grote consternatie aan beide kanten van de Atlantische Oceaan toen DNA-analyse aantoonde dat Zinfandel en Primitivo dezelfde variëteit waren. Voor het volledige verhaal en lijsten van Zinfandel-wijnen, zie Zinfandel.
Primitivo heeft de afgelopen decennia een soort achtbaanrit doorstaan. In de jaren 90 stond het ras lange tijd op het laagste niveau. Bij de oogstprogramma’s van de EU waren duizenden hectaren Primitivo-wijnstokken uit de grond gerukt. Maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan bloeide de Zinfandel, wat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan het nieuwe leven van Primitivo. De nieuwe Primitivo die al snel opkwam, was niet langer alleen een mengvariëteit, het was nu de historische druif achter de vlaggenschipwijnen van Zuid-Italië.
Wat betekent Primitivo?
De naam Primitivo betekent ruwweg als “vroege” (er is hier een duidelijke link met Tempranillo, wat hetzelfde betekent in het Spaans), en verwijst naar het vroegrijpende karakter van de variëteit. Men zou kunnen denken dat de druif op de een of andere manier “primitief” was, misschien minder verfijnd dan andere druivensoorten.
Synoniemen zijn onder meer: Zinfandel, Crljenak Kastelanski, Pribidrag, Tribidrag, Kratosija.
Enkele Wijn-spijs combinaties zijn onder meer: Apulisch geroosterd lamsvlees, maar ook Rode biet curry (thel-dala). In wijn gestoofde linzen met gerookt spek gaat ook erg prima.

