Amarone della Valpolicella

Casa del Vino heeft fantastische wijn uit Amarone della Valpolicella. Het zijn wijnen die geopend worden tijdens bijzondere gebeurtenissen en vormen de belangrijkste wijn van een maaltijd. Kijk in het Casadelvino.nl assortiment welke Amarone della Valpolicella voor jou het beste past.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 26 resultaten wordt getoond

Wat is Amarone wijn?

Amarone wijn is een wijn die gemaakt wordt door de druiven eerst iets te drogen, en dan pas het zeer zoete overgebleven sap te persen en te vergisten. Pas in de jaren ’50 ontdekten wijnmakers uit Valpolicella dat de natuurlijke gisten op hun ingedroogde druiven konden vergisten. De eerste Amarone zag het levenslicht!

Lange tijd maakten de wijnboeren uit Valpolicella enkel een licht en soms wat eenvoudige droge rode Amarone della Valpolicella alsook een zoete versie genaamd Recioto della Valpolicella.

Waar komt de Amarone wijn vandaan?

Amarone wijn komt uit de regio Valpolicella, dat in het noorden van Italië ligt. Deze heerlijke wijn wordt inmiddels gerekend tot een van de meest vooraanstaande wijnen uit Italië. Of misschien wel van de wereld.

Hoe smaakt Amarone wijn?

Amarone wijn heeft een rijke structuur, vol van smaak met veel donker fruit en heeft een bittertje in de finale. Het alcoholpercentage is met 15 tot 17% hoog te noemen en dat maakt de wijn ook krachtig. Een Amarone ervaar je als een droge wijn omdat er maar weinig restsuiker in zit. De wijn is een uitstekend begeleider van wildgerechten en stevige kazen. Schenk de wijn bij bijzondere gebeurtenissen en maaltijden met familie en vrienden. Ze zullen versteld staan van deze wijn. Probeer bijvoorbeeld eens een Zenato. U kan dan niet meer terug!

Goedkoop zijn deze wijnen echter niet. Om een goede Amarone te maken is een lange intensieve behandeling nodig. Het aantal flessen Amarone dat jaarlijks wordt gebotteld neemt snel toe, en daardoor staat Amarone niet in alle gevallen meer garant voor kwaliteit. Vaak zie je rond de Kerst periode goedkope wijnen te koop aangeboden, maar die kun je ècht veel beter laten staan. Een heel goed en prijsvriendelijk alternatief op een Amarone is een Ripasso, deze wordt gemaakt door de wijn opnieuw te laten gisten (ri-passo, opnieuw passeren) met de most van Amarone druiven. Een baby Amarone!

Amarone della Valpolicella: Een unieke wijnregio

Amarone della Valpolicella is niet alleen de naam van een bijzondere wijn, maar ook van een betoverende wijnregio in Noord-Italië. Gelegen in de provincie Verona, in de regio Veneto, strekt de Valpolicella-regio zich uit over een schilderachtig landschap met glooiende heuvels, uitgestrekte wijngaarden en charmante dorpjes. Deze regio staat bekend om zijn productie van Amarone wijn, naast andere gerenommeerde wijnen zoals Valpolicella Classico, Recioto della Valpolicella en Ripasso.

Terroir van Amarone della Valpolicella

Het unieke terroir van Amarone della Valpolicella draagt bij aan de speciale kenmerken van de Amarone wijn uit deze regio. De bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen, klei en basalt, wat zorgt voor goede drainage en voeding voor de wijnstokken. Daarnaast wordt het gebied gekenmerkt door een mild klimaat, beïnvloed door het nabijgelegen Gardameer en de bescherming van de Lessini-gebergteketen. Deze combinatie van bodem en klimaat creëert ideale omstandigheden voor de rijping van de druiven en draagt bij aan de unieke smaakprofielen van wijn uit de Valpolicella-regio.

Druivensoorten van Amarone della Valpolicella

De Valpolicella-regio is vooral bekend om zijn inheemse druivensoorten die worden gebruikt bij de productie van Amarone wijn. De belangrijkste variëteiten zijn Corvina Veronese, Rondinella en Molinara. Corvina Veronese is de meest voorkomende druif en staat bekend om zijn diepe kleur, fruitige aroma’s en krachtige tannines. Rondinella voegt zachtheid en elegantie toe aan de wijn, terwijl Molinara frisheid en levendigheid brengt. Andere lokale druivensoorten, zoals Corvinone, Oseleta en Croatina, kunnen ook worden gebruikt in kleinere hoeveelheden om extra complexiteit aan de wijn toe te voegen.

Toerisme in Amarone della Valpolicella

Naast de heerlijke wijn is Amarone della Valpolicella ook een populaire bestemming voor wijntoerisme. Bezoekers kunnen genieten van prachtige wijngaarden, wijnkelders en proeverijen om de diversiteit en kwaliteit van de Amarone wijn uit de regio te ontdekken. Bovendien biedt de regio Valpolicella een schat aan cultureel erfgoed, zoals historische villa’s, oude kerken en sfeervolle stadjes zoals Negrar, Sant’Ambrogio en San Pietro in Cariano. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan rondleidingen door de wijngaarden, kooklessen en wijnfestivals om de lokale cultuur en gastvrijheid te ervaren.

Voor meer informatie over Amarone della Valpolicella kun je een bezoek brengen aan de officiële website van het Consorzio Tutela Vini Valpolicella www.consorziovalpolicella.it. Hier vind je gedetailleerde informatie over de Amarone wijn, wijntoerisme en evenementen in de regio.