Italië

Italië – de thuisbasis van Chianti, Barolo, Prosecco, Valpolicella, Soave, Orvieto, Etna – heeft een rijk en divers wijnerfgoed dat meer dan vierduizend jaar teruggaat. Beroemd om zijn verbijsterende diversiteit van zowel druivensoorten als wijnstijlen, is Italië ook belangrijk vanwege het enorme volume aan wijn dat het produceert: iets meer dan 5,6 miljard liter
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 422 resultaten wordt getoond

Italië – de thuisbasis van Chianti, Barolo, Prosecco, Valpolicella, Soave, Orvieto, Etna – heeft een rijk en divers wijnerfgoed dat meer dan vierduizend jaar teruggaat. Beroemd om zijn verbijsterende diversiteit van zowel druivensoorten als wijnstijlen, is Italië ook belangrijk vanwege het enorme volume aan wijn dat het produceert: iets meer dan 5,6 miljard liter  in 2018, van 695.000 hectare  wijngaarden.

Het wordt in dit opzicht alleen geëvenaard door Frankrijk en Spanje, en in 2018 produceerde het land ongeveer 19 procent van ‘s werelds wijnen.

Het beheren en op de markt brengen van zo’n uitgebreide wijnportfolio is geen gemakkelijke taak, vooral niet in de zeer competitieve wijnmarkt van vandaag. Het systeem van wijnclassificatie en etikettering van de Italiaanse regering maakt gebruik van een kwaliteitshiërarchie met vier niveaus, bestaande uit meer dan 500 DOCG-, DOC/DOP- en IGT-titels. Zie Italiaanse wijnetiketten.

Italië is verdeeld in 20 administratieve regio’s (zie rechts), die allemaal wijn produceren en die allemaal verschillende wijnregio’s bevatten. De belangrijkste, wanneer zowel kwaliteit als kwantiteit in aanmerking worden genomen, zijn Toscane, Piemonte en Veneto.

De wijngebieden van Italië

Elke regio heeft zijn vlaggenschip-wijnstijlen. Sommige zijn beroemd omdat ze in grote volumes worden geproduceerd en over de hele wereld te vinden zijn, andere vanwege hun constant hoge kwaliteit.

De wijnstreken van Noord-Italië

Evenzo doet Veneto’s enorme productie (de regio maakte in 2021 meer dan een miljard liter wijn) van Prosecco, Soave, Valpolicella en variëteit Pinot Grigio weinig om zijn reputatie als een goed wijngebied te vergroten, en toch produceert het een van ‘s werelds rijkste, beste wijnen: Amarone della Valpolicella.

In het uiterste noordoosten markeert Friuli niet alleen de vage grens tussen Italië en de landen Slovenië en Oostenrijk, maar herbergt het ook zowel een hoogwaardige wijnindustrie met vaak rassenlabels als een meer cult, minimale interventiewijnscène zoals Collio Goriziano aan de grens met Slovenië.

Alpine Trentino en Valle d’Aosta zijn vergelijkbaar (hoewel de wijnproductie in de Valle d’Aosta een kleine 2,1 miljoen liter per jaar is – de kleinste regio van het land), met culturele en wijnmakende invloeden van over de grens in respectievelijk Oostenrijk en Zwitserland, evenals opscheppen iets van een cult-aanhang.

Tussen de twee hoeft Piemonte weinig introductie nodig te hebben (zoals het pittoreske huis van onder andere Barolo, Barbaresco en Moscato d’Asti, dat moeilijk te missen zou zijn in de meeste wijnwinkels en lijsten), terwijl Lombardije nu een gevestigde reputatie heeft op het gebied van mousserende wijnen, voornamelijk te danken aan het wereldwijde fortuin van de door Champagne beïnvloede Franciacorta.

Hoewel Ligurië alles lijkt te hebben – een reeks interessante druivensoorten (waaronder Vermentino gevonden langs de Middellandse Zeekust tot in Frankrijk), een dramatisch en zeer suggestief kustlandschap en kleinschalige productie – wordt het zelden gezien buiten zijn binnenlandse markt. Ondertussen moet Emilia-Romagna het wel en wee van de ooit geliefde Lambrusco-mousserende wijnen nog herbeleven (hoewel de mousserende rode wijn in sommige kringen een opleving heeft), ondanks het produceren van een reeks wijnen die meer aandacht verdienen.

De wijnstreken van Midden-Italië

Toscane is het uithangbord van Italië. Bekend om zijn glooiende heuvels, terracotta pannendaken, met cipressen omzoomde wegen en natuurlijk de generieke Chianti. Onder toegewijde wijnliefhebbers worden echter de Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano – evenals de Chianti Classico – hoger gewaardeerd.

Daar stopt het niet. De regio heeft ook de kuststreken van Maremma en Bolgheri, de hartige witte wijnen van Vernaccia di San Gimignano en de nootachtige, oxidatieve, zoete Vin Santos die in Toscane wordt geproduceerd. Zelfs de panregionale Toscana IGT-titel is een soort synoniem geworden voor wijnen van hoge kwaliteit, geproduceerd met “internationale” variëteiten zoals Merlot en/of Cabernet Sauvignon (soms gecombineerd met de traditionele Sangiovese).

In het zuiden zijn Umbrië en Lazio waarschijnlijk het best bekend om hun eens zo veel voorkomende blanken: Orvieto en Frascati (respectievelijk). Beide bieden echter aanzienlijk meer interesse voor nieuwsgierigen, inclusief de fantastisch getitelde Est! Est!! Est!!! di Montefiascone DOC/DOP-titel.

Aan de andere kant van de Apennijnen kijken de Marche en de Abruzzen uit op de Adriatische Zee en bieden ze gemakkelijk net zoveel schilderachtige landschappen als Toscane. De vlaggenschipwijnen van Marche zijn ongetwijfeld de kruidachtige en nootachtige witte wijnen van Verdicchio dei Castelli di Jesi, terwijl Montepulciano d’Abruzzo uit Abruzzo evenveel fans lijkt te hebben als repetitieve herinneringen die niet moeten worden verward met Vino Nobile di Montepulciano.

De wijnstreken van Zuid-Italië

Net ten zuiden van Abruzzo ligt de kleine, heuvelachtige regio Molise (en zijn vlaggenschip Biferno-wijnen gemaakt in de heuvels landinwaarts vanaf de kust).

Zo ver naar het zuiden hebben de druivenrassen (en bijgevolg de wijnen) veel te danken aan de oude, trans-Adriatische verbindingen met Griekenland en de Balkan, waarbij vaak diepe, tanninerijke, aromatische en smaakvolle rode wijnen worden geproduceerd, verspreid over de Aglianicos van Basilicata en Campanië, de Gaglioppos van Calabrië, de Negroamaros en Primitivos van Puglia.

Het diepgekleurde, aromatische, krachtige en smaakvolle fenomeen van rode druiven steekt zelfs de Straat van Messina over naar Sicilië, waar Nero d’Avola oppermachtig is (ondanks dat het eiland een groot aantal fascinerende rode en witte variëteiten heeft, waaronder Frappato, Grillo, Nerello Mascalese en Zibibbo) . Het eiland heeft ook de hooggelegen, zeer modieuze regio op de hellingen van de vulkaan Etna.

Ten slotte ligt Sardinië in het westen van het land als een kruispunt van mediterrane invloeden, volledig omarmend Grenache, hier bekend als Cannonau. Het is waarschijnlijk een oude Spaanse import, net als Carignano (Carignan) – ook veel aangeplant – hoewel de witte Vermentino waarschijnlijk via Corsica (of rechtstreeks vanuit Ligurië) naar het eiland is gekomen.

Druivensoorten

De wijngaarden van Italië herbergen meer dan 2.000 druivensoorten, waarvan er vele op de rand van uitsterven staan. De veiligste en bekendste Italiaanse druiven zijn Sangiovese, Barbera, Nebbiolo, Montepulciano en Pinot Grigio (hoewel technisch gezien meer Frans dan Italiaans).

Deze variëteiten beslaan vele duizenden hectaren wijngaard en zijn te vinden in verschillende regio’s. Aan de andere kant van de schaal bevinden zich zulke weinig bekende zeldzaamheden als Centesimino en Dorona, die in kleine aantallen op slechts een of twee plaatsen worden gevonden.

Alle Italiaanse druivensoorten, beroemd of niet, hebben te maken met serieuze concurrentie van bekendere Franse druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Deze internationaal populaire druiven worden in steeds grotere aantallen geplant in heel Italië, en met hoge succespercentages.

Van deze “buitenlandse” variëteiten worden enkele van de beste en duurste wijnen van Italië gemaakt. Een voor de hand liggend voorbeeld is de Super Tuscan Sassicaia uit Bolgheri, die voornamelijk wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon met ongeveer 15 procent Cabernet Franc.