Veneto

In het noordoosten van Italïe, zo tussen het Gardameer en Venetië ligt het wijngebied Veneto. De kwaliteit is gemiddeld erg goed en er komen fantastische wijnen vandaan. Op dit moment zijn vooral de Valpolicella Ripasso en de Amarone (gemaakt van ingedroogde druiven) zeer beroemd en erg populair. Daarbij is er meer dan Valpolicella: Wat te denken van Soave. en uiteraard alle Prosecco’s. Wijnen die lekker doordrinkbaar zijn met lekker veel fruit, niet veel alcohol. Wijnen die nu juist zo goed aansluiten bij de wijntrend van dit moment die vraagt om meer verteerbare en wat lichtere stijl wijnen.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 90 resultaten wordt getoond

Wijnen uit Veneto

Wijnen uit Veneto

In het noordoosten van Italïe, zo tussen het Gardameer en Venetïe ligt het wijngebied en de regio Veneto. De Romeinen verbouwden hier zelfs al druiven om wijnen van te maken. Het wijngebied Veneto heeft ongeveer 74.000 hectare wijngaard. Met haar productie van miljoenen hectoliters wijn behoort Veneto tot een van de grootste producenten van Italië.

In Nederland kwamen we pas in eerste instantie gedurende de 70’er jaren bij een bezoek aan de pizzeria (na de obligate kampeervakantie aan het Gardameer) in aanraking met Veneto wijn. De grote populariteit zorgden destijds voor overproductie en het daarmee gepaard gaande kwaliteitsverlies. Uit 2 liter flessen werden de karaffen bijgeschonken en o.a. de Valpolicella kreeg al snel de naam van dun en waterig wijntje.

Gelukkig is nu de situatie geheel ten gunste gekeerd en is de kwaliteit gemiddeld erg goed. Op dit moment zijn vooral de Valpolicella Ripasso en de Amarone (gemaakt van ingedroogde druiven) zeer populair. Bij Casa del Vino kunt u bijvoorbeeld de heerlijke Zenato Ripassa Valpolicella bestellen.

Daarbij is er meer dan Valpolicella: Wat te denken van Soave en Bianco di Custoza? Wijnen die lekker doordrinkbaar zijn met lekker veel fruit, niet veel alcohol. Wijnen die nu juist zo goed aansluiten bij de wijntrend van dit moment die vraagt om meer verteerbare en wat lichtere stijl wijnen.

Het grootste actuele succes van de Veneto uit Italië zijn de wijnen uit het gebied rondom Treviso: de Prosecco. Stil, frizzante of spumante, de populariteit van Prosecco is zo groot dat Prosecco inmiddels al een soortnaam lijkt te zijn geworden voor mousserende wijnen in het algemeen. Gelukkig heeft Casa del Vino gekozen voor het topsegment uit Valdobbiadene.

Rosso Veneto

Al gedurende de Romeinse tijd hadden de wijnen van Valpolicella al een goede reputatie. De wijnen zijn vaak wat lichter van kleur. De geuren en de smaken van de gebruikte druiven Corvina, Molinara en Rondinella worden vaak gedomineerd door lekker veel kers, fruitig en soms een beetje kruidig. De variaties op het Valpolicellathema zoals het Superiore, Ripasso’s en Amarone zijn verder afhankelijk van de secundaire druivensoorten in de melange en de keuze van de vaten. Het gebruik van rijping op Frans eikenhout vaten geven wat aroma’s mee van toast en vanille. Deze zijn tegenwoordig duidelijk wat populairder geworden.

Naast de standaardwijn zijn er enkele traditionele Valpolicella’s zoals de Amarone met een hoger octaangehalte, gemaakt van druiven die op stromatten en in geklimatiseerde ruimte zijn gedroogd. Deze wijnen hebben echt veel donker fruit zoals de Amarena kers. De wijn is ideaal om te laten rijpen. Amarone’s zijn echt meditatieve wijnen.

Witte wijnen

Wie Veneto wijn zegt, zegt Prosecco! Lang een beroemde en gerespecteerde naam maar toen een Oostenrijkse discoeigenaar Prosecco ging verkopen in blikjes met de naam Prosecco Gold en ook nog gepromoot door Paris Hilton, was de maat voor de Italianen helemaal vol. De naam en de kwaliteit van Prosecco werd te grabbel gegooid! De wetgeving werd op zijn kop gezet en stevig aangescherpt ter bescherming van de kwaliteit. Met als resultaat dat er nu 2 soorten Prosecco zijn: een DOC maar ook een topkwaliteit DOCG uit de regio’s Valdobbiadene en Coneglio. Ideaal als aperitief of als er wat te vieren valt.