Barbera d'Asti

Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 6 resultaten

Barbera d’Asti: geweldige rode wijnen uit Piemonte

De wijnen Barbera d’Asti worden gemaakt in het heuvelachtige landschap van Piemonte rond het stadje Asti. De regio heeft sinds 2008 de DOCG status en is voor Italië de hoogste kwaliteitsaanduiding. De wijn wordt gemaakt van minimaal 90% van de Barbera druif en 10% andere druiven. Naast de gewone Barbera d’Asti bestaat er ook een Barbera d’Asti Superiore. Deze wijn heeft één procent meer alcohol (12,5%) én heeft een langere rijpingstijd gehad op houten vaten (minimaal 6 maanden) en daarna nog minimaal 6 maanden op fles.

Van jong en soepel tot verfijnd en complex

De wijnen uit Asti zijn vaak elegant, soepel en toegankelijk in hun jeugd, maar ze hebben ook het potentieel om te rijpen en complexiteit te ontwikkelen met de tijd. Onze topwijn uit deze regio is de Giacomo Braida Barbera d’Asti Bricco dell’Uccellone.

Gunstig klimaat voor de lokale Barbera druif

De regio geniet van een gunstig klimaat, met warme zomers en milde winters, perfect geschikt voor de rijping van de druiven. De bodems variëren van kalksteen en klei tot zandige leem, wat resulteert in wijnen met diverse smaakprofielen en complexiteit. De Barbera-druif, de onbetwiste ster van het gebied, gedijt hier uitstekend en levert wijnen op die worden gekenmerkt door hun levendige zuurgraad, sappige fruitigheid en fluweelzachte tannines. Deze wijnen vertonen vaak aroma’s van rijpe kersen, bramen, pruimen, en subtiele kruidige tonen, wat hen een onmiskenbaar karakter geeft.

De wijnen gaan perfect samen met tal van Italiaanse gerechten, van traditionele Piemontese gerechten zoals tajarin pasta met truffels tot meer alledaagse gerechten zoals gegrilde kip of pizza.