Piedmont (Piemonte)

Ongebruikelijk voor Italië, Piemonte is een wijngebied waar druivenrassen de sleutel zijn. De geweldige, intense, subtiel geparfumeerde, alcoholische, langlevende, soms ondraaglijk tanninerijke rode wijnen van de regio hebben alles te danken aan de kieskeurige, lokale specialiteit, de laatrijpe Nebbiolo-wijnstok (genaamd naar de mist). Maar er worden ook enorme hoeveelheden veel sappiger levendige Barbera en zacht mondvullende Dolcetto gekweekt, evenals enkele lokale zeldzaamheden zoals Brachetto met aardbeiensmaak, merkwaardig zoete en sprankelende Freisa, lichte en pittige Grignolino en historisch interessante Ruché of Rouchet.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 53 resultaten wordt getoond

Wijnen uit Piëmonte

In het noordwesten van Italië ligt de streek Piemonte. Het is vooral bekend van de Barolo, Barbera, Moscato d’Asti. Maar uit deze streek komen nog veel meer mooie rode en verfijnde witte wijnen. Piedmont is heuvelachtig en grenst aan de Franse Alpen. De letterlijke betekenis van Piemonte is ‘aan de voet van de bergen’.

Rode wijnen uit Piëmonte

Barolo

De topwijn uit Piëmonte is de Barolo. Een prachtig complexe wijn die onder wijnliefhebbers zeer geliefd is. De wijnen worden gemaakt van de druif Nebbiolo (letterlijk vertaald: mist). Het is geen gemakkelijke druif om te cultiveren omdat de plant vroeg uitloopt en de druif pas laat wordt geoogst. Het grillige klimaat met veel mist (nebbio) kan dus langdurige invloed uitoefenen op de kwaliteit van de oogst. De prijzen voor de betere jaren bij de goede wijnhuizen lopen daarom soms flink op. In mindere jaren kan de wijn zwaar en stug zijn. Wij hebben gekozen voor een betaalbaar broertje uit het gebied net naast Barolo in ons assortiment: de Langhe Nebbiolo. Perfect te combineren met een gerecht met truffels, een andere bekend product uit Piemonte.

Barbera ‘d Asti, Barbera ‘d Alba en Barbera del Monferrato

De meest aangeplante rode druif in Piemonte is de Barbera. Deze druif levert gulle fruitige wijnen op. De smaak ik van licht eenvoudig tot medium zwaar, al dan niet met houtrijping.  De bekenste Barbera’s komen uit de plaatsen Asti, Alba en Monferrato. Barbera wijnen zijn met verschillende gerechten vrij breed inzetbaar.

Dolcetto en Brachetto

Minder bekend, maar zeker de moeite waard zijn de Dolcetto en Brachetto. Beide druiven leveren vaak fruitige wijnen op. De Brachetto wordt vaak ook als frizzante (kleine bubbel) op de markt gebracht. De smaak van aardbeien en frambozen overheerst. Heerlijk met rood fruit desserts.

Druiven in Piëmonte

Witte wijnen uit Piëmonte

De bekendste witte wijn uit Piemonte is de Moscato d’Asti. In Nederland is vooral de Frizzante, dus met een klein beetje bubbels bekend. Opvallend is het lage alcoholpercentage van 5 a 6 %. Deze wijn kan als aperitief worden gedronken maar door de combinatie van fris zoet met voldoende zuren is het ook een uitstekende begeleider van allerlei dessertgerechten o.a. fruitsalde of pannacotta.

Roero Arneis

Onze tip voor een witte Piemonte is die van de druif Arneis uit het gebied Roero. Het is net zoals de Nebbiolo een moeilijke druif om te ‘temmen’ maar bij een goed resultaat zijn het prachtige lichte verfijnde wijnen!