Wijnen uit Friuli

Friuli-Venezia Giulia is een wijngebied in het noordoosten van Italie tegen de Sloveense grens aan. De noordgrens zit tegen de Alpen aan. Deze bergtoppen houden de koele Borawind tegen uit de golf van Triëste. Daardoor zijn de hellingwijngaarden goed beschermd en ontstaat een soort microklimaat.   Friuli-Venezia Giulia heeft om en nabij 18.704 hectare wijngaarden aangeplant.  Friuli’s faam is pas van de laatste jaren. Gedurende de 70’er  jaren heeft zich er een waarlijk technische revolutie afgespeeld waarbij door de temperatuur gecontroleerde gisting op roestvrij stalen tanks  zorgde voor veel meer frisheid in de wijnen.

Ook bij de introductie van houtgebruik voor wite wijn liep Friuli voorop in de jaren tachtig. Zelfs de trend van om weer terug te gaan om aardewerken amforen te gebruiken is ook in Friuli ontstaan. Een vooruitstrevend gebied met veel respect voor de traditie.

De beste wijnen uit Friuli zijn vooralsnog de witte. De rode van autochtone druivensoorten als  Refosco en Schiopettino zijn in opkomst, maar kunnen vooralsnog niet tippen aan het succes van de witte wijnen

Rode Wijnen uit Friuli :

Alhoewel de bodem meer geschikt is voor het verbouwen van witte druiven, komen er uit Friuli Venezia-Giulia toch ook een aantal goede rode wijnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van internationale druivensoorten als Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, de populaire Merlot, maar ook de lokale Refosco en Schioppettino. De wijn wordt over het algemeen jong, binnen 2 tot 5 jaar, gedronken.

Bij casadel vino hebben we de Franconia I.G.T. Ronchi San Giuseppe gemaakt van de Franconiadruif die een Italiaans synoniem is voor de Oostenrijkse Blaufrankisch. elegant, niet te zwaar op de hand en uitstekende voor bij lichte vleesgerechten zoals de beroemde  Scaloppina Milanese.

Witte wijnen uit Friuli

Als wijngebied staat Friuli bekend om haar frisse en zuivere witte wijnen. Een aantal Franse witte druiven doen het heel erg goed in deze streek:

Er worden bekende Italiaanse druiven verbouwd zoals Pinot Grigio. Ook worden er twee autochtone druiven verbouwd die zeer de moeite waard zijn:

De beste witte wijnen komen uit het heuvelachtige gebied Collio en de Colli Orientali del Friuli aan de grens met Slovenië.

error: Content is protected !!