Negroamaro

Negroamaro is een van de meest belangrijke druivensoorten in Puglia in Zuid-Italië. Negroamaro wordt gewaardeerd om zijn diepe kleur, zachte tannines en heerlijke aroma’s vol fruit en kruiden.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Negroamaro druif

Negroamaro is een van de meest belangrijke druivensoorten in Puglia in Zuid-Italië, en dan nog met name in Salento. De druivensoort was in Puglia al in de 19e eeuw bekend. De oorsprong van de naam is een woord combinatie van ‘negro’ (black) en ‘amaro’ (bitter). Het is een donkere druif met een dikke schil. De diep gekleurde wijnen bezitten een fluweelachtige, zoete smaak. Ze hebben de neiging heel rustiek van aard te zijn, een combinatie van parfum met een aardse bitterheid.

De beste Negroamaro wijnen staan aangeplant bij de zee, waardoor de nachttemperatuur voldoende kan dalen. Negroamaro wijnen worden gemaakt van 100% Negroamaro of in een blend met bijvoorbeeld de geurige en sappige Malvasia Nera, zoals dat gebeurd bij Salice Salento.

Wat is Negroamaro?

Negroamaro is een lokale druif uit Puglia die wordt gewaardeerd om zijn diepe kleur, zachte tannines en donkere bessen aroma’s. Negroamaro is een druivensoort met een donkere schil die al minstens 1500 jaar wordt geassocieerd met de regio Puglia in Zuid-Italië. Er worden veel wijnen gemaakt van alleen Negroamaro, maar ook vaak in een blend met bijvoorbeeld Primitivo, Malvasia Nera, Sangiovese of Montepulciano.

De variëteit kan ook aardse tonen toevoegen die kunnen overgaan in licht medicinale smaken. Het is licht aromatisch en kan complexe wijnen produceren die kenmerken vertonen van gemalen bruine kruiden zoals kruidnagel, kaneel en piment.

Thuis in Salento

Het schiereiland Salento in Puglia is aantoonbaar de bron van de beste Negroamaro-wijnen, met name die geproduceerd onder de titel Salice Salentino DOC. Het warme mediterrane klimaat past hier goed bij de variëteit, waardoor de wijnstokken optimale rijpheidsniveaus bereiken.

Een relatief droogtebestendige variëteit, die zelden last heeft van de beperkte regenval in het gebied. Het is verder gecharmeerd van lokale wijnbouwers omdat het een betrouwbare teelt is.

Wat betekent Negroamaro?

Er zijn twee stromingen over waar de naam Negroamaro vandaan komt. De eerste is dat het een moderne Italiaanse vertaling is (waar “negro” “zwart” betekent en amaro “bitter”), verwijzend naar de donkere kleur en hartige smaken van de variëteit. Negroamaro komt net als Primitivo uit Zuid-Italië en lijkt er ook wel wat op qua smaak. Als je ze vergelijkt dan ligt het verschil in het feit dat Negroamaro iets krachtiger is dan Primitivo. Je komt de twee druiven vaak als blend tegen. Negroamaro is bijna zwart van kleur (negro) en heeft in de nasmaak een een beetje een bittertje (amaro) wat goed combineert met het rijpe rode fruit wat je proeft.

Het is echter bekend dat het hete zuidelijke uiteinde van Italië rijpe rode wijnen produceert met een hoog suikergehalte, dus “bitter” moet niet te letterlijk worden genomen. De tweede denkrichting hanteert een Latijn-Griekse interpretatie en zegt dat het “donkerzwart” betekent, een verwijzing naar de intense kleur van de druif.

Aangenomen wordt dat de variëteit vanuit Griekenland in Puglia is binnengekomen, waarschijnlijk via het huidige Albanië.

Een beetje Negroamaro wordt geteeld in Californië en Australië, maar de variëteit blijft het meest geassocieerd met de hak van de Italiaanse laars.

Synoniemen zijn onder meer: ​​Nigramaro, Negro-Amaro.

Onze rode wijnen van de negroamaro hebben duidelijk een stevige structuur en houvast. Vaak zijn onze wijnen om echt bij te eten.

Voedselcombinaties voor Negroamaro-wijnen zijn onder meer: Gestoofde everzwijnenschenkel, Lam Rogan Josh, Spaghetti en pittig gekruide gehaktballetjes.

Negroamaro grape