Home » Dessertwijn
Italiaanse dessertwijnen zijn natuurlijk de perfecte toevoeging bij Italiaanse desserts. Een Recioto bij chocoladetruffels, Passito bij Calcioni of een Vin Santo bij tiramisu. Bij Casa del Vino vind je het allemaal!
Resultaat 1–12 van de 15 resultaten wordt getoond
Italiaanse dessertwijnen sluiten naadloos aan bij de Italiaanse keuken met heerlijke desserts! Italianen noemen hun zoete dessert wijnen vaak “Om even eens rustig door te nemen. Het woord dessert wijnen is eigenlijk een vreemd woord. Zoete wijn bestaat uiteraard wel, en die wordt vaak geschonken bij het dessert. Vreemd genoeg zie je de Italianen zelf vaak juist hun zoete wijnen bij het aperitief drinken, zelfs wel met een klontje “ghiaccio” ofwel ijs! Mede door het warme klimaat wordt er een zeer grote variëteit aan zoete Italiaanse wijn geproduceerd. Dit aangezien de druiven lekker lang kunnen doorrijpen en veel suikers dan ook opbouwen.
Italië staat bekend om zijn rijke culinaire tradities, waaronder ook een scala aan heerlijke dessertwijnen. Hier zijn enkele populaire soorten Italiaanse dessertwijnen:
De diversiteit in Italiaanse dessertwijnen weerspiegelt de rijke druivencultuur en de variëteit aan klimaten en terroirs in het hele land. Elk van deze wijnen biedt een unieke smaakervaring die perfect past bij verschillende desserts of als afsluiting van een maaltijd.
Ze zijn er in alle kleuren en ook met bubbels. Dan weer laat geoogst, ingedroogd aan de wijnstok of juist in een mandje. Er worden, afhankelijk van de regio, zeer typische en herkenbare stijlen wijn geproduceerd.
Wanneer we voor dessert wijnen Italië onder de loep nemen, komen we al snel uit bij de zogenoemde Passito’s. Zij worden gemaakt van ingedroogde druiven. Dit werd gedaan door ze vaak op stromatten de laten uitdrogen. Het vocht verdwijnt hierdoor en verhoudingsgewijs blijft er meer suiker achter. Hierdoor krijgt de wijn niet alleen een hoger alcoholpercentage maar blijven er ook nog restsuikers achter. Zo’n Italiaanse strowijn met een alcoholpercentage van veertien graden zie je dan ook regelmatig. Vreemd genoeg zie je de Italianen zelf vaak juist hun zoete wijnen bij het aperitief drinken, zelfs wel met een klontje “ghiaccio” ofwel ijs!
Een voorbeeld van zo’n bekende Italiaanse strowijn is natuurlijk de Vin Santo dessertwijn uit Italië. Het gaat om een Toscaanse wijn op basis van trebbiano en/of malvasia druiven. Het drogen geschiedt meestal onder het dak in een geklimatiseerde omgeving. Slechts zelden gebruikt men hier nog stromatten voor het drogen van de druiven. Deze Italiaanse dessertwijn wordt in Toscane meestal geserveerd in combinatie met Cantucini. Toch doet deze dessertwijn Italië ook eer aan indien het geserveerd wordt in combinatie met notenkaas of chocoladetaart. Of wat te denken van een Tiramisu op basis van een beetje amaretto.
Tuurlijk, het kan niet op! Italië heeft ook een aantal heerlijke stille wijnen, mousserende wijnen en versterkte wijnen die uitstekend als dessertwijn dienstdoen.
Onder andere de Liquoroso is een mooi voorbeeld van een stille Italiaanse dessertwijn. Dit zijn wijnen die de Italianen op een totaal andere manier maken. De basis is een normale wijn waaraan ze een vorm van alcohol toevoegen (vaak een likeur of grappa),of mistella (dat is druivensap gemengd met alcohol waardoor het druivensap niet is gaan gisten). De vini liquorosi zijn oorspronkelijk gemaakt om de wijn langer houdbaar te maken. Wijn werd per zeilschip vervoerd, veelal naar Engeland, en als de wijn onderweg weer ging gisten, was dat een probleem. Toevallig werd de smaak van de wijn ook anders en vaak beter en zodoende werd dit gebruik een traditie die niet meer is weg te denken.
De bekendste Italiaanse vino liquoroso is de Marsala uit Sicilië. Deze kan overigens ook niet zoet zijn, net als port. Je hebt ze dus ook in wat drogere stijlen.
Een heel vriendelijk en laag alcoholisch alternatief is de Moscato d’Asti: een zoete mousserende Italiaanse dessertwijn met een laag alcoholpercentage. Hier wordt tijdens de vergisting door koeling en filtering de gisting stopgezet. Het gevormde koolzuur laat men vervolgens niet ontsnappen. Het resultaat is een heerlijk lichtvoetig bubbeltje met een lichtzoete smaak. Ook zeer geschikt voor de beginnende wijndrinker.
Voor welke Italiaanse dessertwijn u ook bij casadelvino.nl kiest: iedere keer opnieuw wordt het natafelen gewoon genieten. “Come si deve”. Zoals het ook hoort!
Casa del Vino
specialist in Italiaanse wijnen
Lauriergracht 54BG (afhalen op afspraak)
1016 RL Amsterdam
Telefoon: 020-2614758
Email: info@casadelvino.nl
WhatsApp +31 20 2440919 (WijnclubAmsterdam)
Webshop: Doede Jaarsma communicatie B.V.
Vul hier je gegevens in en ontvang jouw persoonlijke kortingscode per mail!