Barolo

Het wijngebied Barolo is misschien wel de meest bekende DOCG in Italië. Barolo wijn staat bekend als de ‘Koning der wijnen’ en wordt geproduceerd van de Nebbiolo-druif. Het is een van de eerste variëteiten die uitloopt en de laatste die rijpt, en de oogst vindt plaats midden tot eind oktober.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 21 resultaten wordt getoond

Waar komt Barolo wijn vandaan?

Barolo wijn komt uit de Noord-Italiaanse regio Piemonte, ten zuiden van Alba, en heeft de status van UNESCO Werelderfgoed. Daar waar Barbaresco de ‘koningin van de wijnen’ wordt genoemd, heeft de Barolo de bijnaam ‘koning der wijnen’. Beide wijnen hebben een DOCG status en worden tot de beste rode wijnen van Italië gerekend. De Nebbiolo druif geeft de Barolo een lichte kleur, een intensieve etherische geur die doet denken aan gedroogde rozen en viooltjes. Barolo is zeer rijk aan tannine en door deze tannine structuur zal de wijn zich pas ontplooien na echt meerdere jaren rijping. Barolo kopen is dan ook een zaak die je met duidelijk geduld en zeker geen haast moet doen. 

Wat maakt Barolo zo speciaal?

De laag hangende herfstnevel (nebbia) is de naamgever van de Nebbiolo druif. Binnen Piëmonte doet de Nebbiolo druif het bijzonder goed, buiten de Piëmonte doet de druif het veel minder overtuigend.

De Barolo heeft een wijngaardareaal van slechts 1.900 hectare beplant met Nebbiolo druif . Met een vrij lage opbrengst van 35-40 hl/hectare, is de jaarlijkse opbrengst van de Nebbiolo druif in Barolo duidelijk beperkt. De schaarste van de wijn verklaard voor een deel het hogere prijsniveau. Daarnaast moeten de druiven ook een optimale rijpheid hebben.

Baby Barolo’s ?

De wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied tussen 250 en 450 meter boven zeeniveau. Het heuvelachtige terrein maakt het bewerken van de wijngaarden lastig. Er zijn ook vlakkere delen bij Verduno, waar de laatste jaren veel nieuwe wijngaarden zijn aangelegd die gemakkelijker te bewerken zijn. Dit zijn echter minder gunstig gelegen gebieden en sommige critici noemen barolo’s uit Verduno daarom gekscherend ‘barolino’, vrij vertaald ‘baby barolo’. 

Traditionele en moderne Barolo vinificatie

Een grote groep producenten hanteert een mix van traditionele en moderne vinificatie technieken. Bij traditionele technieken kan de inweking op de druivenschillen 20 tot 30 dagen in beslag nemen, een houtrijping van 4 jaar (of tot 8 jaar) is niet ongewoon. De wettelijke verplichting rijping is drie jaar, gerekend vanaf 10 januari volgend op het oogstjaar waarvan er minimaal twee op hout. Als een barolo minimaal vijf jaar rijping heeft gehad, mag de wijn riserva worden genoemd. Door de tannines van de druiven en de langdurige houtrijping is een traditioneel gemaakte barolo gemakkelijk 20-25  jaar houdbaar.

Aan de andere kant bestaan er in Barolo de moderne wijnmakers die meer keldergestuurde wijnen produceren. Deze wijnen zijn vaak te herkennen aan een opvallend intense diepe kleur, geconcentreerde smaak en geur van eikenhout. Deze wijn vormt zich aanzienlijk sneller voor consumptie de hedendaagse consument. Let op, het bewaarpotentieel is bij modern gemaakte wijnen beduidend korter.

Waarom is Barolo zo duur?

Barolo wijn is gemaakt van de Nebbiolo druif die buitengewoon gevoelig is voor het klimaat en de samenstelling van de bodem. En die verschillen aanzienlijk in Piemonte. In de heuvels van kalkmergel van La MorraNovello en Barolo geeft de Barolo over het algemeen zachtere wijnen dan elders. Deze staan het hoogst aangeschreven. Verder naar het Oosten bevat de grond rode zandsteen en kwarts. Hier zijn ze steviger en heeft hij meer tannine.

Daarnaast kunnen de oogstjaren enorm verschillen. In smaak, maar ook in kwaliteit. In een koude, bewolkte herfst zijn niet alle druiven volledig rijp bij de oogst. Tenslotte zijn er uiteraard altijd wijnmakers die een graantje meepikken van de hoge prijzen, zonder daarvoor de passende kwaliteit te leveren. Gelukkig is de wetgeving, bijvoorbeeld het maximale aantal hectoliter dat per hectare geperst mag worden, aangescherpt.

Wees dus wantrouwend wanneer je een ‘spectaculaire Barolo aanbieding’ op het internet vindt. Die bestaan namelijk niet!!  Daarvoor is het een te schaars goed. Goedkoop is duurkoop! Het zou zo maar eens een matige wijn van een ongetalenteerde wijnmaker uit een slecht jaar kunnen zijn. Dan kun je toch beter iets anders kopen. Laat u zich goed adviseren of koop bij Casadelvino.nl Dan zit u altijd goed! Onze inkopers zijn zeer kritisch!

Wat is Barolo?

Barolo wijn is bij uitstek een eetwijn om te combineren met rijke gerechten en stevige kazen. Een gerijpte Barolo en een bord pasta met zwarte truffel zorgen voor een hemelse beleving!