Vini Venturi

Onno Kleyn over Vini Venturi in tijdschrift ‘De Smaak van Italië’ in mei 2024: “We gingen op bezoek bij Roberto Venturi. Een klein bedrijf van een van enthousiasme stuiterende man die werkelijk eersteklas Verdicchio maakt. En nog aantrekkelijkheden als een naar rozen geurende rode van de aleaticodruif, Balsamino. …. Als je jezelf wilt trakteren, denk dan zeker aan Verdicchio en aan Roberto Venturi. Lees hieronder de hele column.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Vini Venturi

Onno Kleyn over Vini Venturi: kwaliteit komt niet zomaar.

Lees hier de column van Onno Kleyn over wijnhuis Vini Venturi in het tijdschirft ‘De Smaak van Italië’ van mei 2024.

Familiebedrijf Vini Venturi uit Le Marche

De wijncultuur heeft altijd deel uitgemaakt van de familie Venturi en daarom werd de wijnmakerij Vini Venturi halverwege de jaren ’70 opgericht door vader Filiberto Venturi gevestigd in het hart van het beste productiegebied van Marche-wijnen.

Een gebied met zachte overlappenden heuvels en landschappen, waar herinnering en het heden zich thuis voelen, en  die niet na verloop van tijd verdwijnen, maar eerder worden versterkt.

Een verhaal waarop meneer Filiberto bijna zijn hele leven baseerde; van jongs af aan heeft hij zich met passie en doorzettingsvermogen toegewijd aan het werk van de wijngaard, waardoor hij in eerste instantie alleen wijn produceerde voor zichzelf en voor een klein aantal mensen en vrienden.
Nu is deze passie ongeveer 10 jaar geleden uitgegoten in een klein maar zeer modern bedrijf dat midden in Castelleone is gevestigd.

Sindsdien is  de jeugd, kennis en passie van zijn zoon Roberto toegevoegd aan het bedrijf en heeft hij het werk van zijn vader volledig voortgezet; Wijn is tenslotte altijd in zijn leven geweest, sinds hij een kind was, en aan het einde van zijn studie is hij teruggekeerd naar zijn plaats van oorsprong.

Kwaliteit voorop

Het gebied men werkzaam is, is altijd erkend als een van de meest geschikte milieu- en microklimatologische kenmerken voor de productie van Verdicchio. De zorg voor de wijnstokken wordt voortdurend toevertrouwd aan een agronoom die, op basis van de klimatologische kenmerken van elke oogst, de maatregelen beslist die moeten worden genomen om gezonde en rijpe druiventrossen te verkrijgen. Zelfs op het moment van de oogst wordt bijzondere aandacht geschonken door onze toevlucht te nemen tot meetsystemen waarmee men zowel technologische als fenolische rijpheid kan vaststellen. Pas als de juiste balans tussen deze twee parameters is bereikt, begint de druivenoogst.