☰ MENU
Menu

Expressieve & Aromatische witte wijn

Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Expressieve & Aromatische Witte Wijn

Deze wijnen stuiven het glas uit! Ze zijn zeer aromatisch met vaak bloemige en kruidige tonen. Denk bijvoorbeeld aan een Gewürztraminer of een Muscat. Maar ook een Alsace Pinot Gris of een noord-Italiaanse Kerner. Deze wijnen zijn geen dessertwijnen maar echte droge aromatische wijnen. Al kunnen ze soms (onterecht) ‘iets zoet’ overkomen door de uitbundige aroma’s. Vaak is expressieve & aromatische witte wijn erg interessant qua wijn-spijs combinaties.

Voorbeelden van Druivenrassen en Regio’s

Typische druivensoorten die zorgen voor een aromatisch en expressief profiel zijn:

  • Gewürztraminer uit bijvoorbeeld de Alsace, Frankrijk: bekend om zijn florale en kruidige aroma’s.
  • Droge Muscat (Moscato) uit de Alsace of Italië: met intense tonen van bloemen en perzik.
  • Pinot Gris uit de Alsace: heeft rijke aroma’s van rijp fruit en een subtiele kruidigheid.
  • Viognier uit de Rhône-vallei, Frankrijk: veel geuren van abrikoos en bloemen.
  • Gelaagde Pinot Bianco uit Alto Adige of Pinot Blanc, Alsace, Weissburgunder uit Duitsland
  • Kerner uit Noord-Italië

Deze druiven komen meestal uit regio’s waar ze goed gedijen en optimaal hun aromatische karakter kunnen ontwikkelen. Vaak zorgen koelere nachten voor de frisheid in de wijnen die deze aroma’s ondersteunen.

Wijn-Spijs Combinaties

Expressieve & Aromatische witte wijn past ontzettend goed bij gerechten die hun intense geur en smaak kunnen aanvullen of evenaren. Ze gaan mooi samen met pittige gerechten zoals Aziatische curry’s, maar ook met gerechten met een frisse toets zoals sushi. Ook kunnen ze verassend goed samen gaan met wild zoals Confit du Canard. Verder passen ze goed bij schimmel kazen zoals munster, blauwader, kruidige kipgerechten, en fruitige desserts zoals perzik- of abrikoostaarten. Hun geurige en expressieve karakter maakt deze wijnen ook ideaal als aperitief.