Pinot Grigio

Pinot Grigio en Pinot Gris : twee namen voor dezelfde druif. Het druivenras mag dan wel hetzelfde zijn, maar de smaak kan – net als de namen – verschillen (afhankelijk van de herkomst). Dus wanneer spreken we van een Pinot Gris en wanneer van een Pinot Grigio? Je leest het hier.
Speciaal
Biologische wijnen (2)
Italiaanse topwijnen (1)
Prijswinnaar (1)
Vegan wijnen (1)
Wijnen per streek
Friuli (4)
Sicilia (Sicilië) (1)
Trentino-Alto Adige (5)
Alto Adige (4)
Trentino (1)
Veneto (4)
Venezia (2)
Show more Show less
Druif
Jaar
Prijs

Resultaat 1–12 van de 22 resultaten wordt getoond

Italiaanse Pinot Grigio of Pinot Gris… Wat is het verschil?

Pinot Grigio en Pinot Gris  zijn uiteraard dezelfde druiven wijnen echter ze zijn afkomstig uit twee compleet verschillende wijnlanden. Beide druiven hebben dan ook dezelfde blauwgrijze kleur. Er kunnen dan ook zelf lichtrode wijnen van worden gemaakt. Meestal treffen we toch ze vaak aan als witte wijnen.  Ondanks dezelfde kleur is het mogelijk dat je een duidelijk verschil proeft tussen de twee. Hun afkomst  van Frankrijk (Elzas) en Italië (vooral Veneto) met elk hun eigen terroir en klimaat zorgt ervoor dat ze toch een duidelijk verschillend smaakbeeld hebben.

De Italiaanse variant van de pinot gris, pinot grigio, levert vaak toegankelijke en fruitige witte wijnen op, perfect bij borrels en voorgerechten. Al zijn er ook wijnmakers die er prachtig gastronomische wijnen van maken. De witte druivensoort heeft relatief weinig zon nodig en groeit daarom erg goed in het noorden. Aroma’s van meloen en ander zomers fruit proef je. Kenmerkend voor Pinot Grigio is dat de schil donker is. Laat je de schil meeweken, dan kan je van Pinot Grigio ook rosé maken. Die heet Pinot Grigio Blush.

pinot grigio

Voor iedereen is er ééntje.

de druif heeft dus een verschillende afkomst. Dit zorgt voor een verschil in smaak tussen beiden. Maar welk verschil proef je precies?

De Italiaanse Pinot Grigio, Hoe smaakt deze? Wat maakt hem zo typisch?

De typisch Italiaanse versie van deze druif is heel anders. De primaire fruitsmaken hier zijn limoen, citroen, peer, witte nectarine en appel. Afhankelijk van waar de druiven worden verbouwd, kan Pinot Grigio vage honingachtige tonen, bloemige aroma’s zoals kamperfoelie en een zoutachtige mineraliteit aannemen. Italiaanse Pinot Grigio. Meestal helemaal droog met briljante zuren met een bittere amandelnoot. Hij heeft geen opvallend unieke smaak zoals Moscato of Riesling, maar het biedt wel een verfrissende twinkeling van zuurgraad en een wat zwaar gevoel op het midden van je tong.

Met name uit Friuli’s witte wijn-hartland Collio, die verbluffend fruitig zijn met echte schil en een bloemige geur, terwijl ze toch voldoende zuurgraad behouden (soms een zekere zoutheid en vaak een beetje kooldioxide) om ze levendig te houden. In Lombardije wordt Pinot Grigio soms gemengd met de veel breder aangeplante Pinot Bianco door de drukke mousserende wijnproducenten in de regio.

Pinot Grigio is wel een veel gevreesde druivensoort in Sommelier Blinde Proeverijen. Veel wijnexperts identificeren Pinot Gris aan de hand van de kenmerken die het niet heeft.

Is Pinot Grigio droog of zoet?

Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat ie duidelijk droog is.  Pinot Grigio smaakt vaak minder zoet dan Chardonnay vanwege zijn hogere zuurgraad bijvoorbeeld.

Er zijn twee voorbeelden waar Pinot Grigio zoet is. Een voorbeeld is de goedkope supermarkt Pinot Grigio die is ontworpen om wijndrinkers midden in de week te lokken. Deze vindt u echter niet bij ons. De tweede en aanzienlijk zeldzamer) zijn de lichtzoete Pinot Gris uit de Elzas.

Hoe smaakt de Franse Pinot Gris dan ?

De Elzas is een wijnregio in het Noordoosten van Frankrijk. Het klimaat is hier zonnig, warm en vooral droog. De Pinot Gris die hier groeit een geurige, goudgele wijn met een volle, soms zelfs ‘vettige’ smaak geeft. Vooral veel fruit (nectarine), iets rokerigs en weinig zuren. Alsace Pinot Gris-wijnen moeten worden gemaakt met 100% Pinot Gris-druiven en kunnen zeer complex zijn. Is vaak een goede combinatie bij gerechten die een licht zoetje of juist iets exotisch hebben. Bijvoorbeeld Indiase of thaise curry’s in kokossaus,  of roergebakken gamba’s.  Een klassieker is het echter bij een goede huisgemaakte Paté. Door het gebruik van lever krijgt dit gerecht ook een zoetje welke erg mooi aansluit bij de wijn.