Aglianico del Taburno

Aglianico del Taburno is een DOCG-aanduiding voor volle rode en rosé wijnen op basis van Aglianico-druiven geteeld rond de berg Taburno, in Campania, Zuid-Italië. De rode wijnen hebben typisch een goed verouderingspotentieel dankzij de natuurlijk complexe zuurstructuur en tannines van de Aglianico-druif.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Helaas, geen wijnen gevonden, probeer het nogmaals met andere filters.

Op de hellingen aan de voet van Monte Taburno, in het Taburno-massief ten westen van Benevento en 500-600 meter boven de zeespiegel. Hier ligt de productiezone, Aglianico del Taburno, of gewoon Taburno DOC. Het omvat 13 gemeenten en maakt opmerkelijke wijnen.

Zoals de naam al aangeeft, is de belangrijkste druif Aglianico. Laat je niet verwarren door labels met namen als Gnanico, Agliatica, Ellenico, Ellanica en Uva Nera. Dit zijn allemaal lokale namen voor dezelfde druivensoort, Aglianico.

De traditie van de wijnbouw gaat al eeuwen terug. Sommige experts beweren dat men hier wijn verbouwde tijdens de vroegste perioden van de Romeinse geschiedenis. De  Aglianico was de belangrijkste druif bij de productie van de “Falernum” uit het oude Rome. Een wijn die al destijds is geprezen door vele oude dichters.

Aglianico kwam via de Grieken naar Italië gebracht vóór de oprichting van Cumae (het huidige Cuma) of in ieder geval een korte tijd daarna. De naam van de druif was oorspronkelijk niet Aglianico, maar Hellenica. Op een gegeven moment veranderd in Hellanica en uiteindelijk, aan het einde van de 15e eeuw, in Aglianico.

Zoals gezegd ligt Aglianico del Taburno gedeeltelijk in de provincie Benevento en gedeeltelijk in de provincie Avellino, en het gebied kenmerkt zich door hoge heuvels met duidelijk koude nachten en vaak strenge winters. Gelukkig heeft Aglianico zich aangepast aan deze omstandigheden, en geeft het een mooie en constante kwaliteit.

Voorheen was er alleen een rode wijn en een rosé (Rosato) in deze zone, maar in 1993 richtten ze een zogenaamde twin DOC op onder de naam Taburno DOC. Onder Taburno zijn er zeven heel interessante rode en witte wijnen, waaronder een Spumante en een Novello.

error: Content is protected !!