Produttori del Gavi

In 1951 kwamen de eerste leden samen om een wijncoöperatie op te richten, die sinds 1974 de naam "Cantina Produttori del Gavi" draagt. Vandaag met 95 leden, verspreid over het grondgebied van de Gavi DOCG om verschillende wijnen te creëren, afhankelijk van het gebied waarin onze wijngaarden zich bevinden. Appeltjes fris met een ziltige toets! Het lijkt soms wel een Chablis!

Prijs
Wijnen per streek
Piedmont (Piemonte) (1)
Druif
Cortese (1)
Jaar

Langs de heuvels van Gavi kijkt Produttori del Gavi uit over het historische fort van Gavi . hier wordt alweer bijna 70 jaar wijn gemaakt.
Met 220 hectare hebben de 95 boeren die deze coöperatie vormen het grootste wijngaardbedrijf van Gavi DOCG, met een aantal biologisch gecertificeerde wijngaarden. Gelegen op 40 kilometer van de Ligurische Zee, doorkruist door de rivier de Lemme in de buurt van de Ligurische Apennijnen, ligt Produttori del Gavi in ​​de provincie Alessandria, een gebied dat uniek wordt gekenmerkt door arme kalkrijke witte bodems; ideaal voor de teelt van de inheemse Cortese-druif. Deze wijnen buitengewoon strak en met veel finesse. Ook wel eens de Chablis uit Italie genoemd.

Wijnbouw

Wat deze wijnen zo bijzonder maakt, is het microklimaat van het gebied, De zee biedt goede ventilatie en laat een lange rijpingstijd toe, waardoor de druiven worden aangemoedigd om kleur aan te nemen, de aroma’s en het suikergehalte langzaam te stijgen. De bodem is heterogeen, waardoor de Cortese-druif verschillende aspecten van zijn karakter tot uitdrukking kan brengen. Ze krijgen veel sneeuw in de winter, gevolgd door voedende regen in de lente. De zomermaanden worden gekenmerkt door lange, warme zonnedagen, gevolgd door koele avonden – het dagelijkse assortiment is van vitaal belang bij het creëren van evenwichtige Gavi-wijnen, met concentratie van smaken en frisse zuren.

Oenoloog Andrea Pancotti coördineert de creatie van hun wijnen. Bij aankomst worden de druiven gewogen, gesorteerd en afgevoerd naar suikergehalte en soort. De regelgeving voor DOCG-wijnen is om hoge kwaliteit en precisie te garanderen, de technologie die Produttori del Gavi in ​​hun kelder bezit, maakt een volledig respect hiervoor mogelijk. Met hygiëne- en temperatuurcontroles maakt Andrea gedetailleerde traceerbaarheid van elke afzonderlijke tank mogelijk.

Prodottori di Gavi