Argentiera

Tenuta Argentiera, opgericht in 1999, is gelegen nabij de fascinerende kust van de Alta Maremma, ongeveer 100 km ten zuidwesten van Florence, in de kleine en prestigieuze DOC Bolgheri ligt een deel. In de tijd van Etrusken waren in dit gebied natuurlijke bronnen en zilermijnen. De naam van het bedrijf Argentiera verwijst nog naar de oude zilvermijnen in dit gebied. De wijn is echter goud. Topklasse !
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Argentiera

Van alle wijnhuizen in de Bolgheri DOC ligt Tenuta Argentiera, gelegen op een klein plateau in het uiterste zuiden. Omgeven door een gevarieerde natuurlijke omgeving, het dichtst bij de zee. Vanaf de top van de wijngaarden heb je een prachtig uitzicht over Baratti in het zuiden tot Castiglioncello in het noorden. Aangevuld met het panorama van de archipel van Elba, Gorgona, Capraia met Corsica op de achtergrond. In de Etruskische tijd was het plateau van het landgoed de thuisbasis van natuurlijke bronnen en zilvermijnen. Vandaar de naam Argentiera. Vroeger eigendom van de invloedrijke Florentijnse adellijke familie Serristorti en onderdeel van het oude Donoratico-landgoed. Nu is de wijnmakerij, gelegen tussen Livorno en Grosseto, nu een referentiepunt voor de Toscaanse wijnzone.

Antinori invloed…

Dat de eerste botteling in de Tenuta Argentiera al een groot succes was, is te danken aan Piero Antinori. Een beroemde partner die al zijn ervaring in het nieuwe project inbracht.  En die tevens ook medeverantwoordelijk is voor de kwaliteit van de wijnen die jaar na jaar verbeteren. De 80 hectare aan wijngaarden zijn bijna ideaal gelegen en behoren tot de mooiste in de omgeving. Het zijn verreweg de hoogst bebouwde gebieden in de Bolgheri DOC. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah gedijen op de overwegend kleiachtige bodems met bovendien aanzienlijke hoeveelheden grind. Sinds 2016 is Stanislaus Turnauer, de eigenaar van Tenuta Argentiera, verantwoordelijk voor de wijnmakerij.

De met de hand geselecteerde druiven verwerkt men dan ook  met de grootste zorg  in de prachtige en royaal ingerichte wijnmakerij. Meer dan duizend barrique-vaten van Frans eikenhout zijn opgeslagen in de kamers die bedoeld zijn voor de rijping van de planten. De wijnen van het huis zijn het logische gevolg van de zeer hoogwaardige druiven en hun feilloze interpretatie. Heel vaak wordt de prestigieuze wijn Bolgheri Superiore Argentiera, gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot en een kleine hoeveelheid Cabernet Franc, zeer gewaardeerd.  De jongste telg van de adellijke flessenfamilie is de pure Cabernet Franc Lavinia Maria, die de critici vanaf een staande start overtuigde.