Toscana (Toscane)

Toscane is een van de beroemdste en meest productieve wijngebieden van Europa. Het is vooral bekend om zijn op Sangiovese gebaseerde droge rode wijnen – die de productie domineren. Deze omvatten Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. De meest gezochte wijn op onze site is echter Sassicaia, juist weer een blend van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc uit de kuststreek van Bolgheri.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 55 resultaten wordt getoond

Toscane

Wijnen uit Toscane

Toscane is natuurlijk voor iedereen bekend. Een prachtig vakantieomgeving die stijf staat van cultuur maar ook een gebied wat overbekende wijnen produceert. Waarschijnlijk is de eenheid tussen wijn en cultuur nergens zo groot is als in Toscana.

Zeg je wijn in Toscana, dan zeg je Chianti! Vroeger bekend van de rietenmand flessen (die ‘fiasco’s heten) aan het plafond bij de Pizzeria maar intussen ontwikkeld tot een echte ‘Classico’. Daarnaast komen er ook enkele bekende topwijnen uit deze regio: Brunello di Montalcino, Vino nobile di Montepulciano en Carmignano. Deze wijnen hebben de laatste 30 jaar een wereldwijde reputatie opgebouwd en hebben allemaal  het Italiaanse ‘Appellation’-predikaat DOCG: Denominazione d’Orgine Controllata e Garantita.

Rijke handelaars en bankiers zoals de families Frescobaldi en Antinori legden daarmee de basis voor het feit dat Toscana tegenwoordig de oudste ononderbroken wijntradities van Italië kent. Destijds werd wijn overigens vooral gezien als een belangrijk en gezond voedingsmiddel.

Helaas werd de streek vooral bekend om de grote hoeveelheden rode Chianti bij de pizzeria. Voorzien van een druipkaars vond de lege fles vervolgens weer zijn weg naar menig studentenkamer. Zoals gezegd, de kwantiteit was enorm, maar de kwaliteit van de wijn was matig. De naam van die fiaschi, mandfles, geeft natuurlijk ook al te denken!

Gelukkig mede onder invloed van diezelfde familie’s Antinori en Frescobaldi ontstond er in de heuvels rondom Siena en Firenze nieuwe productietechnieken  waarbij de wijnen op korter en op kleinere vaten werden bewaard waardoor er meer fruitige wijnen onstonden die goed de internationale concurrentie aankonden. De wijn was beter, sappiger en meer fruit. Toen zij zelfs internationale druivenrassen in een heel nieuw gebied dicht bij de kust gingen aanplanten waren zelfs de zogenaamde ‘Supertuscans’geboren. Casa del Vino heeft zelfs zo’n krachtpatser uit Bolgheri : de Bolgheri Tenuta Argentiera Villa Donoratico DOC.

Rode wijnen uit Toscane: 

Iedereen kent de bekende Chianti wijn. Gemaakt van vooral de Sangiovese druif. Deze druif houdt van lekker veel zon en kan ook tegen stevige temperatuur schommelingen. De beste Chianti’s worden in een afgebakende deelgebied gemaakt: de Chianti Classico. Hier is de wetgeving strenger dan in de overige gebieden binnen de Chianti streek. 

In de streek Chianti Classico vind je o.a. Gallo Nero, hetgeen de naam is van een consorzio. Het bijbehorende symbool van de zwarte haan ken je wellicht van de banderol op de fles. Het bewijs van een echte classico.

Een andere klassieker maar dan uit de streek ten zuiden van Siena is de Brunello di Montalcino, die ook wordt gemaakt van een specifieke kloon van de Sangiovese-druif die ze hier de Brunello druif noemen.  Brunello is complex , stevig, bevat aardig wat tannine, en is zeer kruidig en kan lange tijd in uw kelder bewaart worden. Wij zijn trots op onze  Tenuta Friggiali Brunello di Montalcino. Echt een dijk van een wijn. Een powerhouse!

De Rosso di Montalcino’s  hebben juist een kortere of geen rijping op hout rijping ondergaan, is  goedkoper en is over het algemeen iets toegankelijker van karakter. Vaak hebben ze echt lekker smeuiig fruit.

Niet ver van Montalcino ligt het dorpje Montepulciano. Het pittoreske ommuurde stadje staat bekend om zijn Vino Nobile di Montepulciano.  Vino Nobile is elegant, soms wat rustiek maar zijdezacht.  Drinkt onze Vino Nobile Tenuta di Gracciano Della Seta bij voorkeur bij een bistecca, biefstuk, van het Chiana-rund, even gemarineerd in wat oude aceto balsamico en daarna gegrild op druiventwijgjes.  U zult zich geraakt voelen door de hand god’s zoals in de beroemde sixtijnse kapel. Italiaanse wijn en cultuur in één!

Witte wijnen uit Toscane 

Toscana heeft met al deze wijnen echte kwaliteit in huis als het gaat om rode wijn; met de witte wijn lukt het toch minder goed in deze streek. Een uitzondering vormt de Vernaccia di San Gimignano. Een droge witte wijn, met DOCG-predikaat, die een uitgesproken aromatische smaak heeft, soms zelfs wat muskaatachtig. Hij combineert uitstekend met vis- en pastagerechten. Op de etiketten vind je, het zal je niet verbazen, meestal een tekening van de karakteristieke torens van het stadje terug. Alleen daarom al is de fles het meest gekochte souvenir uit San Gimignano geworden!

Vin Santo

De trots van vele wijnmakers en een verhaal apart is de traditie van de zoete, of soms ook droge, Vin Santo. Overigens niet te verwarren met Vino Santo, die uit Trentino komt. De wijn wordt gemaakt van gedroogde witte druivensoorten als Malvasia, Trebbiano en Cannaiolo bianco. Traditioneel werden de druiventrossen te drogen gehangen aan de dakgoten en dak-spanten. In moderne wijnmakerijen wordt echter hete lucht gebruikt om de druiven te drogen. De rozijnen worden vervolgens geperst en de wijn wordt opgeslagen in kleine houten vaten, caratelli, voor een periode van ongeveer vier tot zes jaar. De wijn komt het beste tot zijn recht wanneer deze gedronken wordt met cantuccini. Deze harde amandelkoekjes doop je, aan het eind van een heerlijke maaltijd, in een glaasje van deze ‘nectar’.