Fontodi

De wijnen van Fontodi zijn uitzonderlijk en kunnen beschouwd worden als de beste die er in de Chianti-streek gemaakt worden. Sinds de overname door het familiebedrijf Manetti in 1968 is het domein volledig vernieuwd. De Manetti familie heeft al eeuwen een sterke band met dit terroir en een grote voorliefde voor kwaliteit. Giovanni en Marco Manetti waren piepjong toen ze begonnen met het planten van de wijngaarden.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 3 resultaten

Fontodi

De familie Manetti, die sinds 1968 de wijnmakerij Fontodi runt, is een echte kampioen van sangiovese. Wat zich stilletjes heeft ontwikkeld op dit landgoed van 200 hectare, genesteld in het ‘gouden bassin’ dat bekend staat als Conca d’Ora, ten zuiden van Panzano in Chianti Classico, is het progressieve streven om de meest volledige expressie van de sangiovese-druif te zoeken.

Vanaf het oogstjaar 2012 hervormt deze gecertificeerde biologische wijnmakerij zijn enkele wijngaardwijn Vigna del Sorbo, waarbij de cabernet sauvignon-druif in de blend volledig verdwenen is en pure sangiovese wordt gemaakt.

“Wij geloven dat sangiovese de beste manier is om het terroir te vertegenwoordigen. Met een Franse variëteit verliest het de typiciteit van de Sangiovese “, legt Federico Manetti uit.  Hij houdt nu toezicht op de dagelijkse mangement van de wijnmakerij.

Dit betekent in geen geval dat het streven van de wijnmakerij naar een perfecte sangiovese-expressie pas in de afgelopen jaren is begonnen. Het gaat zelfs helemaal terug tot 1981, toen de wijnmakerij een pure sangiovese-druif produceerde van zijn beste wijngaard genaamd Flaccianello – vandaag zijn vlaggenschip. In die tijd was het labelen van een pure sangiovese Chianti Classico niet toegestaan, dus jarenlang werd deze rode gedegradeerd en verkocht als tafelwijn, zegt Federico. Zo ziet u maar Etiketten moet u altijd goed lezen en begrijpen.

De Flaccianello van fontodi wordt beschouwd als een van de beste Toscaanse verzamelobjecten; de vintage van 2006 was bijna perfect. Het is een selectie van de beste Sangiovese op het landgoed van Fontodi, elke oogst.

Gevraagd naar de kwaliteit van de wijn, zegt hij dat het allemaal om de locatie van de wijngaard gaat. Alle wijngaarden liggen op het zuiden, waardoor de sangiovese voldoende zonlicht krijgt om tot in de perfectie te rijpen. Zijn unieke galestro-bodem – rotsachtig en arm en rijk aan kalksteen – zorgt voor een goede drainage en beperkt de overmatige druivenopbrengst.