Le Macchiole

De wijnen van Le Macchiole hebben uitstraling en klasse gegeven aan de wijnen van Toscane en dat blijven ze doen. De rode wijnen, zowel de blend als een reeks mono-cépagewijnen op basis van Merlot, Cabernet Franc en Syrah, hebben Le Macchiole ertoe gebracht een van de meest beroemde namen te worden, zowel langs de kust als in heel Toscane.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Le Macchiole

Wijnhuis van absolute topklasse !

Le Macchiole dateert uit het begin van de jaren 80 en is een van de historische wijnmakerijen in Bolgheri, en in de loop der jaren is het een referentiepunt geworden voor Toscaanse kwaliteitswijn. De oprichters Eugenio Campolmi en Cinzia Merli behoorden tot de pioniers van de regio en ze droegen op een belangrijke manier bij aan de groeiende bekendheid van Bolgheri dankzij hun werk bij het creëren van wijnen met karakter en persoonlijkheid die een symbool van de regio zijn geworden. Vandaag runt Cinzia Macchiole de wijnmakerij met de essentiële steun van haar zonen Elia en Mattia, die samen met een hecht team van enthousiaste collega’s een belangrijke aanwezigheid op de wijnmakerij zijn geworden. Ze zijn één grote familie geworden die nooit ophoudt te innoveren en zichzelf en elkaar te verrassen. Le Macchiole verandert voortdurend om trouw te blijven aan zijn oorspronkelijke visie en evolueert voortdurend dankzij een zorgvuldige, eigentijdse lezing van wijn en terroir. De overtuiging om biologische landbouw en een steeds duurzamere aanpak na te streven; een stijl die steeds duidelijker is geworden en de voorkeur geeft aan verfijning en elegantie; en authenticiteit en persoonlijkheid zijn allemaal de bepalende kenmerken geworden van een historische wijnmakerij die niettemin altijd vooruit gaat en zich altijd bewust is van de tijd.

De geschiedenis van Le Macchiole is volledig verbonden met de wijngaarden. Vanaf het begin werd er extreme aandacht besteed aan het land, en werd er tijd besteed aan het vergroten van het begrip van hoe de natuur fundamenteel is voor het creëren van een uitstekende wijn. Het wijnhuis werkt alleen met hun eigen druiven, die afkomstig zijn van wijngaarden die in de loop der jaren nauwgezet zijn geselecteerd, nu totaal 64 hectare gelegen in verschillende delen van de appellatie. In wezen heeft het team van Le Macchiole een mozaïek van wijngaarden gecreëerd die samen een prachtig plaatje vormen. De verschillende kleine percelen met unieke kwaliteiten brengen verschillende nuances in de wijnen. Het aanboren van deze grondstoffen is wat de stijl van Le Macchiole jaar na jaar creëert. Respect voor de wijngaarden en de wens om hun diversiteit te benadrukken, is wat het team van Le Macchiole ertoe bracht om voor biologische praktijken te kiezen, die de basis vormen voor een doordachte, duurzame benadering van de landbouw. Hun aanpak is op maat gemaakt en gekalibreerd per perceel en per wijnstok dankzij de precisie van hun wijnbereidingstechnieken, handmatige oogst en de dubbele sortering van de druiven in de kelder. Le Macchiole sluit geen compromissen, en door deze benadering van hun werk kunnen ze alleen het allerbeste dat de natuur te bieden heeft, vinifiëren.

Bolgheri ligt aan de Etruskische kust tussen de heuvels en de zee in een natuurlijk, overweldigend mooi paradijs. En het is in Bolgheri dat Le Macchiole zijn wijngaarden cultiveert sinds 1983. Het was een gebied dat letterlijk uit het niets werd ontdekt; het geesteskind van visionaire experimenten; een perifere, onbekende hoek van de Toscaanse kust, ver verwijderd van de klassieke wijngeschiedenis van Toscane, die desalniettemin een van de belangrijkste spelers op de Toscaanse – en Italiaanse – wijnscene werd. De eerste voorschriften voor de appellatie dateren uit 1983, terwijl de DOC begin 1984 werd vastgesteld. De kenmerken van het land samen met het droge, zacht geventileerde klimaat, de temperaturen die iets lager zijn dan de rest van de Toscaanse kust, en de unieke helderheid van het gebied dragen allemaal bij aan de definitie van een typisch mediterrane omgeving die bijzonder geschikt is voor het kweken van rassen als Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Uitstekende resultaten worden ook gezien bij de teelt van Chardonnay, Sauvignon, Viognier en Vermentino. De bodems in Bolgheri vertonen een hoge mate van variabiliteit, zozeer zelfs dat er binnen de appellatie 27 afzonderlijke bodemsoorten zijn geïdentificeerd. Het grootste deel van het terrein in het gebied bestaat uit kleiachtig, zanderig alkalisch terrein met opmerkelijke diepte en een minerale aanwezigheid dat zeer fijn maar niettemin substantieel is. Dit zijn allemaal perfecte omstandigheden voor de productie van elegante wijnen met een lang rijpingspotentieel.