Prunotto

Het landgoed Prunotto ligt in Alba, de belangrijkste stad in het Langhe-gebied, halverwege tussen Barbaresco en Barolo aan de rechterkant van de Tanaro-rivier, op glooiende vlaktes omringd door wijngaarden in de gebieden Langhe en Roero. Prunotto vertegenwoordigt, in de algemene verbeelding van veel wijnliefhebbers, een van de meest historische en betrouwbare merken van wijnbouw in Piemonte. Prunotto is een zeer constant wijnhuis en levert altijd hoge kwaliteit.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Prunotto

 

Prunotto is een wijnproducent gevestigd in Langhe, in Noord-Italië. Het maakt een scala aan wijnen van enkele van de beroemdste DOC- en DOCG-benamingen van de regio, waaronder Barolo, Barbaresco, Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba en Moscato d’Asti. Tegenwoordig is de wijnmakerij in eigendom en onder het management van Antinori. De familie Antinori, gecharmeerd door zulke rijke natuurlijke schoonheid, unieke wijngaarden en bodems, besloot tijd en energie te investeren in dit terroir, ervan overtuigd dat hun inspanningen Prunotto zouden maken tot wat het nu is, een van de belangrijkste wijndomeinen in de regio Piemonte.

Het landgoed vindt zijn oorsprong in 1923 toen Alfredo Prunotto een coöperatieve wijnmakerij verwierf in Alba genaamd Ai Vini delle Langhe. Het bedrijf  bezat aanvankelijk geen van zijn eigen wijngaarden – in plaats daarvan kocht en vinifieerde hij druiven uit de omgeving van Piemonte.

Nu bestaat het landgoed Prunotto uit 65 hectare (160 acres) aan wijngaarden, waaronder land in verschillende van de Barolo crus, waarvan de bekendste Vigna Colonnello in de subregio Bussia is. Deze wijngaard, gelegen in een natuurlijk amfitheater met een gemengde bodem van klei, tufsteen en zand, is perfect voor de Nebbiolo-druiven die hier groeien. De single-vineyard wijn die hier wordt geproduceerd, is het vlaggenschip van Prunotto.

Druiven worden allemaal met de hand geoogst voorafgaand aan maceratie en fermentatie in roestvrijstalen tanks. Rijpingstijden en vaten zijn afhankelijk van druivensoort en vintage, met de topwijnen zoals de Prunotto Bussia Vigna Colonnello tot 24 maanden gerijpt in grote eikenhouten vaten. Deze specifieke wijn heeft vervolgens 12 maanden in roestvrij staal en nog eens 30 maanden op fles. Vooral bij Prunotto is het rijpen op fles belangrijk – alle wijnen worden pas vrijgegeven als ze op dronk worden beschouwd.

De witte wijnen van Prunotto – een Roero Arneis en een Moscato d’Asti – worden gemaakt in een frisse stijl, gefermenteerd en gerijpt in roestvrij staal voordat ze worden vrijgegeven.