Villa Bucci

Ampelio Bucci is naast succesvol zakelijk ondernemer ook gepassioneerd wijnmaker. Hij is werkend vanuit de gedachte dat de druiven de kwaliteit van de wijn bepalen en dat zo min mogelijk moet worden ingegrepen in de kelder. Zijn Verdicchio Villa Bucci is door Gambero Rosso al diverse malen uitgeroepen tot beste witte wijn van Italië. Zijn wijnen vallen dan ook regelmatig in de prijzen in de Gambero rosso.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Villa Bucci

Alles aan het Villa Bucci-landgoed – 988 hectare aan eeuwenoude olijfgaarden, plantages van suikerbieten, maïs, tarwe, zonnebloemen en spectaculaire Renaissance-tuinen – laat grootsheid zien. Het is een erfgoed doordrenkt van passie en geschiedenis. Als je praat met de man die dit paradijs in Marche bezit en runt, merk je dat je gewoon zelf ook besmet raakt met zijn enthousiasme.

Gecultiveerd en uitzonderlijk welbespraakt, is Ampelio Bucci een professor in marketing aan de gerespecteerde universiteit van Milaan en een echte autoriteit in het bedrijfsleven, de academische wereld alsook  het maken van wijn. De familie Bucci bezit sinds de 18e eeuw land en maakt wijn in het Castelli di Jesi-gebied, afkomstig uit een van de kastelen zelf: Montecarotto.

De omvang van zo’n erfenis zou een mindere man misschien hebben afgeschrikt, maar Ampelio – die zij aan zij werkt met een van de grondleggers van de hedendaagse Italiaanse wijnbereiding, Giorgio Grai – is erin geslaagd de beste traditie in stand te houden. terwijl hij een revolutie teweegbracht in heel wat van de Italiaanse wijnen. Klassieke wijnbereidingsprincipes met zijn baanbrekende manieren. Het meest opvallende is de aloude veronderstelling dat witte wijnen in hun jeugd lichter en koeler moeten zijn en ervan moeten genieten, terwijl rode wijnen zachtheid, levendigheid (en vis) moeten vermijden.

Een van de sleutels tot Bucci’s uitmuntendheid is het uitstekende wijngaardbeheer. De wijnstokken zijn vrij oud (gemiddeld 45 jaar) en de teelt (in de wijngaarden en de olijfgaarden) is volledig biologisch, officieel gecertificeerd sinds 2002. Er zijn vijf Verdicchio-wijngaarden op uitstekende hoogten, met een perfecte expositie, waardoor de wijnen meer complexiteit krijgen en uitzonderlijke consistentie van vintage tot vintage. Een zesde wijngaard, San Fortunato, is verdeeld over twee rode druiven. Er is 31 hectare met wijnstokken, waarvan 25,5 hectare gewijd aan Verdicchio in de Classico DOC-appellatie, en de rest beplant met Montepulciano en Sangiovese voor de Rosso Piceno DOC. Ongeveer 30% van de bodem is klei en kalkhoudend en de gewassen worden zeer beperkt gehouden, de helft van de toegestane gewasopbrengsten zoals vastgelegd in de DOC-regelgeving. De wijnmakerij geeft de voorkeur aan gebruikte vaten om de wijn te laten micro-oxyderen zonder harde houtaroma’s op te leveren. Elk van de Verdicchio-wijngaarden wordt afzonderlijk gevinifieerd en vervolgens zorgvuldig gemengd voordat ze worden gebotteld. Bucci’s Verdicchio’s zijn zo complex en gestructureerd dat het bottelen daardoor erg laat plaatsvindt wat zorgt voor een grote natuurlijke stabiliteit en een lange levensduur. Vinificatie en élevage vinden plaats in de ondergrondse wijnmakerij, waarvan de van nature koele temperaturen koeling meestal overbodig maken.