Ampeleia

De beroemde Elisabetta Foradori ( Haar wijn van Teroldego druif uit Alto Adige is een iconische wijn!) gaat in 2002 een joint-venture aan met twee wijn-partners in Toscane. Het doel is natuur -en biodynamische wijnen maken die excelleren in doordrinkbaarheid. Daar zijn ze bij Ampeleia uitstekend in geslaagd! Zuiverheid en puurheid ! Sinds 2009 bijna geheel biologisch-dynamisch. Hier willen wij meer van. Natuurwijn zonder al die gekke en vreemde fratsen.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Ampeleia

Ampeleia werd opgericht in 2002.  Het jaar waarin Marco Tait, toen jong en wild, gehoor gaf aan de oproep van de huidige eigenaren, de beroemde Elisabetta Foradori en Giovanni Podini, om de eerste oogst op zich te nemen.  Marco, vers van de oenologie- en wijnbouwschool, was betoverd door de roep van dit wijnhuis en ging!

Werken en hard !

Ze wilden allen wijn maken op een plek die mooi maar ongewoon was, weg van alle die stereotypen waar de wijnwereld om draait.
De volgende twee jaar reisden ze door alle hoeken van Italië op zoek naar die ideale plek, die ze uiteindelijk  in Roccaderighi tegenkwamen. Een opwindende ontdekking. Een plek om je adem te benemen, met wijngaarden en een terroir met een ongelooflijk potentieel. Maar, zoals we allemaal weten, zeggen is één ding, doen is iets anders.  In dit geval was het heel veel  “werken”. Hectares grond die moesten worden bewerkt, wijnstokken die moesten worden geplant, druiven die moesten worden geoogst.
Ze gingen meteen er vol tegenaan, want het land kon niet wachten. Marco werd overtuigd door hun droom bij een stand in Vinitaly en reisde naar de Maremma, ervan overtuigd dat hij er maar een paar weken zou zijn tijdens de druivenoogst, maar in plaats daarvan begon hij er wortel te schieten

Met de impulsiviteit en moed van zijn twintig jaar nam hij het beheer van de wijngaarden en de kelder over. Om te beginnen met een paar betonnen tanks en de zes hectare geërfd van de voormalige eigenaar beplant met verschillende rode druivensoorten. Zijn instinct leidde hem onmiddellijk om zich te concentreren op Cabernet Franc. Hij begon het direct  aan te planten. Echter zonder te ver te gaan, aangezien het doel van Ampeleia altijd uitmuntendheid en balans  is geweest.

Biodynamie voorop !

Dit waren jaren van ontdekkingen, zoals de beslissing om zich te concentreren op biodynamica, of om andere druiven van de Cabernet Franc te vinden, nog beter als ze lokaal waren. Dit was het begin van de terugkeer naar de mediterrane variëteit bij uitstek, de andere inwoner van de Maremma, de Alicante Nero. (tja wie kent deze druif niet…)
Ampeleia, ontstaan ​​in de bergen, is als een rollende sneeuwbal door de jaren heen gegroeid. Nieuwe wijngaarden, de komst van dieren en jongeren uit verschillende hoeken van Italië, om samen met Marco te dromen.