Baglio Del Cristo di Campobello

Het Siciliaanse familiewijnhuis Cristo di Campobello behoort al jaren tot één van de beste wijnhuizen uit Sicilië. Door de combinatie van gedegen kennis, passie en toewijding worden er wijnen van zeer hoge kwaliteit gemaakt. De namen van hun wijnen zijn voornamelijk ontleend aan het Siciliaanse dialect.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Baglio Del Cristo di Campobello

Het Siciliaanse familiewijnhuis Cristo di Campobello behoort al jaren tot één van de beste wijnhuizen uit Sicilië. De combinatie van gedegen kennis, passie en toewijding levert de familie, onder leiding van Carmelo Bonetta, wijnen op van zeer hoge kwaliteit. De namen van hun wijnen zijn voornamelijk ontleend aan het Siciliaanse dialect.

Sinds de oprichting van het wijngoed is het altijd Carmelo’s filosofie geweest om wijnen te maken met een sterke expressie en persoonlijkheid. Hij tracht het potentieel van het terroir optimaal te benutten en vindt dan ook dat het in eerste instantie de wijngaard is die de kwaliteit van de toekomstige wijn bepaalt. De wijngaarden liggen 260 meter boven de zeespiegel en worden met veel respect voor de natuur en omgeving duurzaam onderhouden. Er wordt gewerkt volgens de principes van ecologische duurzaamheid, met liefde en respect voor alles wat afkomstig is van de aarde. Het klimaat is hier uiterst geventileerd met frequente temperatuurschommelingen. De wijngaarden liggen op een heuvelachtig terrein met van nature een kalkrijke bodem en worden zonder hulp van chemische middelen als pesticiden, herbiciden en kunstmest bewerkt; alleen mest van eigen dieren wordt gebruikt. Door doelbewust de opbrengsten in de wijngaarden te verminderen krijgen de druiven een betere en meer concentratie. Op Cristo di Campobello worden dus geen bulkwijnen geproduceerd, maar artisane wijnen met een beperkte oplage.

In het dorpje Licata, in de provincie Agrigento en vlakbij de Valle dei Templi (de Vallei van de Tempels), liggen de kalkrijke wijngaarden van de familie Bonetta. Ze liggen op 230 tot 270 meter boven zeeniveau en slechts 5 km verwijderd van de Golf van Licata. Het familiewijngoed wordt gekenmerkt door een groot houten beeld van Christus aan het kruis, dat 200 jaar geleden door een landbouwer werd geplaatst. In de loop der jaren werd deze plek een bedevaartsoord voor wijnbouwers, die er jaarlijks tussen maart en mei komen bidden.

De familie Bonetta heeft altijd goed begrepen dat, zonder de juiste vinificatietechnieken, gezonde en rijpe druiven niet automatisch leiden tot grootse wijnen. De kelders zijn ingericht met state-of-the-art installaties en de barriques komen uit de Franse wouden van Allier, Tronçais en Nevers. Om er voor te zorgen dat alles op de juiste manier geschied, én op het juiste moment, werkt Carmelo Bonetta samen met niemand minder dan Riccardo Cotarella – een van de beroemdste Italiaanse oenologen.

De familie Bonetta rust niet op zijn lauweren en doet onaflatend research naar het verbeteren van de druiven door nieuwe klonen te ontwikkelen. Carmelo is een groot voorstander van het vinifiëren zonder toevoeging van zwaveldioxide (sulfiet). Hij is zich er gedegen van bewust dat dit een zeer complexe materie is, waarbij veel tijd en geld nodig is. Echter, er worden geen concessies gedaan als het gaat om de kwaliteit van hun wijnen.

Carmelo Bonetta: ”Er is veel interesse vanuit het buitenland ten aanzien van Siciliaanse wijnen. Wij zijn een klein familiewijngoed dat streeft naar sterke banden met onze partners, die onze waarden delen. Onze importeurs zijn door ons vooraf gescreend en geselecteerd; het zijn mensen die wijnen promoten met hun hart en die door hun vakkennis onze filosofie en die van onze wijnen kunnen overbrengen. Het zijn in de eerste plaats allen wijnliefhebbers die, net als wij, gedreven zijn door hun passie voor kwaliteitswijnen”.