Sicilia (Sicilië)

Sicilië is de meest zuidelijke regio van Italië en het grootste eiland in de Middellandse Zee. Al meer dan 2500 jaar is Sicilië (Sicilië in het Italiaans) een belangrijk centrum van de mediterrane wijnbouw. De diversiteit aan wijnen is heel groot en de kwaliteit wordt vaak onderschat. Er is veel te ontdekken op wijngebied op Sicilië! Van geweldige wijnen voor mineralen van de Etna, verrassend frisse witte wijnen en uiteraard de heerlijke zoete Marsala.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 36 resultaten wordt getoond

Wijngebied Sicilië

Sicilië: misschien wel de meest spannende wijnstreek van Italie!

Sicilië heeft qua wijn heel wat te bieden. Het  klimaat is perfect om druiven te verbouwen en de vulkanische ondergrond van de Etna levert de mineralen voor heerlijke wijnen met een prachtige complexiteit! Wereldberoemd zijn de lokale druivenrassen Nero ‘d Avola (rode wijn) en Grillo (wit wijn). Tegenwoordig niet meer weg te denken uit je assortiment van een Italiaanse wijnwinkel. De wijnen direct rondom de Etna zijn vaak juist meer mineralig van karakter en hebben vaak een lekker rafelrandje. Daarbij zorgen de thermale winden vanuit zee voor verkoeling in de wijngaarden waardoor de wijnen een lekker fris karakter blijven houden.

Siciliaanse wijnen hebben én het heerlijke rijpe, bijna geconfijte fruit wat zo kenmerkend voor wijnen uit het zuiden van Italië én veel fraicheur door de opwekkende zuren. Bij Casa del Vino zijn we er ook zeer enthousiast over Sicilië en hebben dan ook diverse prachtige wijnen in ons assortiment.

Rode wijnen

De overvloedige zon maakt veel Siciliaanse wijnen vol, kruidig en aromatisch. Door kruisbestuiving met omringende planten geven de druiven ook aroma’s van mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn en mirre.  Vaak zijn het mooie geconcentreerde wijnen met een goede balans en zachte rijpe tannines. Net als veel andere wijngebieden in Italie heeft Sicilië ook enkele typisch lokale druivenrassen. De Nero d’ Avola, Frappato en de Nerello Mascalese zijn daarvan de bekendste rode druivensoorten.

De meest bekende en aangeplante rode druif van het eiland is de Nero d’Avola en  tegenwoordig in zwang als autochtone rode wijn van Sicilië. De druif geeft over het algemeen fluwelige, intense wijnen met aroma’s van rijp fruit, chocola, en zoethout, hij verdraagt houtrijping goed.

Voor een echt stevige en gastromische top wijn adviseren wij de Baglio del Cristo di Campobello Sicilia DOC Lu Patri terwijl de Sogno del Sud Nero d’ Avola juist een soepele wij is voor alledag.  Twee wijnen met een erg groot verschil van dezelfde druif.

De Etna is het gebied in opkomst. In de directe nabijheid van de vulkaan groeit de rode Nerello Mascalese op vulkanische ondergrond  De druif  geeft een wijn die aan Bourgogne doet denken vanwege de lichtgekleurde wijnen, frisse aciditeit en een geparfumeerd florale neus.

De jonge wijnen kunnen nog wel eens getekend zijn door aanwezige tannine, maar na enkele jaren flesrijping zijn het net deze wijnen die evolueren tot echt complexe, geparfumeerde pareltjes.

Witte wijnen uit Sicilië

In de provincie Trapani wordt de witte druivensoort Catarrato verbouwd. De Cataratto is nogal een druif met een duidelijke eigen signatuur . Dit levert een geurige, krachtige witte wijn op die goed combineert met antipasti en vis.  Onze Cataratto uit het noorden van Sicilïe is een heel goed voorbeeld hiervan.

Andere bekende witte druiven uit Sicilië zijn Grillo en Inzolia.

Net zoals de Grillo uit Sicilië, werd en wordt de Inzolia druif voornamelijk gebruikt voor de productie van Marsala. Maar door moderne wijntechnieken krijgt de Inzolia druif meer  fruitigheid waar ook een vleugje amandel in te proeven valt. De Inzolia wordt vaak geblend met de Cataratto druif om haar meer body te geven. Dit heeft zij echt nodig, anders is soms de wijn wat eenvoudig van smaak.

De laatste jaren is men er in Sicilië goed  in geslaagd om op juist op basis van de grillo lekkere , niet al te complexe frisse fruitgedreven wijnen te maken die garant staan voor onmiddellijk no nonsense drinkplezier. Wie houdt er niet van zonnige aperitiefwijnen die barsten van een tropische geurenfestival? Daar ligt inderdaad de sterkte van een goed gemaakte grillo: een fruitige geur (perzik, peer, ananas) gecombineerd met wat florale toetsen en voldoende zuren om het geheel boeiend te houden.

Onze  biologische Sogno del Sud Grillo (bio) van Casa del Vino is dan ook een pleaser bij uitstek. Heerlijk sappig fris citrus met een hint van abrikoos. Sicilie op zijn best voor een heel klein prijsje.