Marco Felluga

Marco Felluga is één van de meest prestigieuze wijnhuizen van de regio Collio: ze hebben een duurzame relatie met de wijn. Marco zette het familiebedrijf voort en richtte in 1956 het bedrijf op dat zijn naam draagt. Het evenwicht tussen innovatie en traditie heeft van zijn bedrijf een referentie voor het hele grondgebied gemaakt. Vandaag gaat zijn zoon verder op het pad van absolute kwaliteit. Dit zijn referentie wijnen uit Friuli!
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Marco Felluga

Een van de meest interessante broeinesten van de productie van witte wijn in Italië is Collio Goriziano, een stuk van de heuvelachtige grens van Friuli met Slovenië. Goede groeiomstandigheden voor witte druivensoorten, een voorliefde voor experimenteren en getalenteerde wijnmakers zorgen ervoor dat dit afgelegen gebied op de wijnkaart staat. Twee van de topproducenten in Collio zijn de Marco Felluga-wijnmakerij en de nadere Russiz Superiore, die beide nu onder leiding staan ​​van wijnmaker Roberto Felluga

Marco Felluga werkte na zijn afstuderen aan de gerenommeerde oenologieschool in Conegliano een tijdje voor zijn oudere broer Livio, voordat Livio vertrok om zijn eigen wijnmakerij in Rosazzo te openen. Marco verbleef in de ommuurde 15e-eeuwse vestingstad Gradisca d’Isonzo en richtte in 1956 zijn gelijknamige wijnmakerij op.

Een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf kwam in 1967, toen Marco Felluga het landgoed Russiz Superiore in Capriva del Friuli kocht, zo’n acht kilometer ten noorden van Gradisca d’Isonzo. Dit oude landgoed voegde nog eens 125 hectare cru-wijngaarden toe aan het bedrijf, en Marco besloot het als een aparte entiteit te exploiteren, met een eigen lijn van op het landgoed geteelde wijnen, in plaats van ze te combineren met de bestaande wijngaarden van de familie.

Marco Felluga en Russiz Superiore worden nu geleid door Marco’s zoon Roberto Felluga, met Roberto’s dochter Ilaria die oenologie studeert en misschien als zesde generatie in het familiebedrijf zal volgen. De wijngaarden bevinden zich in vier verschillende delen van Collio – Farra d’Isonzo, San Floriano del Collio, Oslavia en Cormòns – wat een strategische druivenselectie mogelijk maakt voor de vele geproduceerde wijnen.

Driekwart van de productie van de wijnmakerij bestaat uit witte wijnen, gemaakt van zowel internationale als lokale druivensoorten. De Marco Felluga-lijn van witte wijnen wordt meestal in roestvrij staal bewaard om de versheid te garanderen, maar wordt ook op de droesem gelaten om rijkdom en complexiteit toe te voegen. Ze zijn ontworpen om met de jaren te verbeteren en worden gezien hun afkomst en kwaliteit als een ongelooflijke waarde beschouwd. Er zijn ook rode cepagewijnen gemaakt van Merlot en de inheemse variëteit Refosco dal Peduncolo Rosso.