Tenuta dell'Ornellaia

De Ornellaia is wat ze noemen een super-Tuscan wijn, en wordt gemaakt op het 91 hectare grote landgoed Tenuta dell’Ornellaia en Bellaria. ook komt hier de van 100% Merlot gemaakte Masseto vandaan. Tenuta Ornelaia heeft ervoor gezorgd dat Italie ook als kwaliteits wijnland op de kaart gezet. De wijnen zijn niet goedkoop maar hun geld dubbel en dwars waard!
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Tenuta dell’Ornellaia, samen met Sassicaia en Gaja in de Top 3 Italië. Een verhaal op zich….

Er kunnen maar weinig wijnliefhebbers zijn die niet op zijn minst hebben v gehoord van Tenuta dell’Ornellaia van de Antinori-familie, misschien wel de belangrijkste wijnproducenten van Toscane en kickstarters van de Super Toscaanse revolutie. Maar hoewel patriarch Piero Antinori gewoonlijk alle eer krijgt, moet het nodige respect worden betoond aan zijn jongere broer Lodovico, die in 1981 Ornellaia oprichtte. Door gebruik te maken van een lucratieve erfenis van de familie van zijn moeder plantte hij in 1982 Bordeaux-variëteiten op wat toen een onopvallende , 70 hectare (173 acre) stuk struikgewas landschap in Bolgheri, aan de kust van Toscane.

Lodovico spaarde kosten noch moeite bij het creëren van een modelwijnlandgoed, door de Hongaarse wijnmaker Tibor Gál in te huren om zijn inaugurele vintage te produceren, een Toscaanse Bordeaux-blend die voor het eerst werd gemaakt in 1985. Ongetwijfeld geïnspireerd door zowel zijn buurman Tenuta San Guido (bekend van Sassicaia) als een verlangen om te concurreren met oudere broer Piero en neef Nicolò, werd in 1987 een luxe wijnmakerij voltooid, vergezeld door een tweede landgoed van 56 hectare genaamd Bellaria, gelegen ten noorden van de Bolgheri-subregio. Met andere woorden, Ornellaia is in wezen het resultaat van rivaliteit tussen broers en zussen.

Overname.

Met een groeiende reputatie trok Tenuta dell’Ornellaia de aandacht van Amerikaanse Wijntycoon Robert Mondavi, die aanvankelijk in 1999 een minderheidsbelang in het merk verwierf. 50-50 samenwerking met de familie Frescobaldi in 2002. Het tijdperk van Lodovico was voorbij, maar nu kon Ornellaia zeker wat stabiliteit genieten. Althans voor korte tijd…. Elke hoop op een vruchtbare en langdurige samenwerking tussen de families Mondavi en Frescobaldi werd verpletterd in 2004, toen Mondavi op zijn beurt zijn bedrijf verkocht aan industriegigant Constellation Brands. Kunnen Constellation en de familie Frescobaldi samenwerken? Ornellaia’s wijnmaker Axel Heinz suggereert van niet: “De waarheid is dat beide partijen dachten dat er weinig overeenstemming zou zijn of de wens om dezelfde doelen na te streven”, merkt hij diplomatiek op. Kort daarna kocht het Buurman (oh schande schande …..) Frescobaldi de resterende 50 procent van Ornellaia van Constellation en nam het in 2005 de volledige controle over.

Ornellaia’s snelle eigendomsoverdracht van een 50-50-partnerschap tussen de families Frescobaldi en Mondavi naar de eerste zeggenschap van de eerste was het controversiële onderwerp van de film- en documentairereeks van Jonathan Nossiter, Mondovino. De twee families geven sterk contrasterende verhalen over de opeenvolging van gebeurtenissen die plaatsvonden in die periode en het stelt de omvang van de invloed van adviseur Michel Rolland bij het definiëren van Ornellaia’s weelderige stijl en hoge alcohol – zijn kenmerkende handelsmerk – in vraag.

Naast Ornellaia produceert Heinz ongeveer 190.000 flessen van de tweede rode wijn van het landgoed: Le Serre Nuove dell’Ornellaia. Geïntroduceerd in 1997, is gemaakt van fruit van jongere wijnstokken en bevat vaak meer Merlot dan zijn oudere broer; de vintage van 2012 bevatte bijvoorbeeld 52 procent Merlot, maar slechts 28 procent Cabernet Sauvignon. Er is ook een derde wijn, Le Volte dell’Ornellaia, een goedkope en onopvallende mix van Merlot, Cabernet en Sangiovese. De volumes zijn enorm, met gemiddeld 450.000 flessen per jaar. Maar we zijn nog niet klaar; laten we de Variazioni in Rosso dell’Ornellaia niet vergeten, een ogenschijnlijk nagemaakte melange van Ornellaia die desalniettemin van samenstelling sterk verandert afhankelijk van de vintage omstandigheden.

Masseto

Masseto, misschien wel de meest gewilde wijn van Frescobaldi, mag niet ontbreken in deze discussie. Het wordt sinds 1986 in bescheiden hoeveelheden uit 100 procent Merlot geproduceerd, wordt gevinifieerd op een onafhankelijk beheerd wijndomein en haalt enorme sommen op op een veiling. Inderdaad, de pure weelde van het fruit in Masseto is ongeëvenaard voor sommige van zijn meer gepassioneerde fans – een Imperial van de vintage uit 1999 is een koopje voor £ 4634