Tenuta San Guido

Tenuta San Guido is natuurlijk beter bekend onder de naam van zijn beroemdste wijn: Sassicaia. Het is gelegen in de Toscaanse regio Maremma en heeft zijn eigen single-estate DOC-benaming (Bolgheri Sassicaia). Sassicaia, een van de originele Super Toscaanse wijnen, bestaat uit Cabernet Sauvignon met een kleine hoeveelheid Cabernet Franc. Het staat bekend om zijn soepele textuur, elegantie en parfum. De wijn zorgde voor een ommekeer in het kwaliteitsdenken binnen de Italiaanse wijnindustrie
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Tenuta San Guido

Wereldberoemd om zijn raspaardje Sassicaia!

Tenuta San Guido ontleent zijn naam aan San Guido della Gherardesca die leefde in de 13e eeuw. Het is gelegen aan de Etruskische kust tussen Livorno en Grosseto, in de Maremma die beroemd is geworden door de verzen van Giosuè Carducci en strekt zich uit over 13 kilometer van de zee tot achter de heuvels.

Het zijn de kardinale punten van het landgoed en markeren ook geografisch het territorium: de moerassen naar de zee, het trainingscentrum van de paardenstal, op de vlakte en de wijngaarden die tot bijna 400 meter reiken tussen het struikgewas op de heuvels.
Een ideale situatie, want met 2.500 hectare beschikbaar was het mogelijk om de 75 hectare te vinden die het meest geschikt waren voor Sassicaia. De wijn en zijn terroir is zo uitzonderlijk dat ze een eigen D.O.C. (D.O.C. Bolgheri Sassicaia) verdienen, de enige in Italië die volledig voor één wijnhuis geldt.

Nadat zich de markies Mario Incisa della Rocchetta met zijn vrouw Clarice in de Tenuta San Guido aan de Tyrreense kust had gevestigd, experimenteerde hij met enkele Franse wijnstokken (waarvan hij de bewortelde stekken had teruggevonden op het landgoed van de Salviati Dukes in Migliarino, en niet uit Frankrijk) en concludeerde dat Cabernet had ” het boeket dat ik zocht “.

Niemand had er ooit aan gedacht om een ​​”Bordeaux” -wijn te maken in de Maremma, ook nog volledig een onbekend gebied vanuit wijnoogpunt. Het was eeerder bekend vanwege de vele muskieten van het nabijgelegen moeras.

De beslissing om deze variëteit in de Tenuta San Guido te planten, was mede te danken aan de gelijkenis die hij had opgemerkt tussen dit deel van Toscane en Graves, in Bordeaux. Graven betekent grind, want de steenachtige grond die het gebied onderscheidt, net zoals Sassicaia, in Toscane, een gebied noemt met dezelfde kenmerken.

Van 1948 tot 1967 bleef Sassicaia een strikt privédomein en werd alleen op het landgoed gedronken. Jaarlijks werden in de kelder van Castiglioncello enkele kratten gerijpt. Echter de markies realiseerde zich al snel dat de wijn aanzienlijk verbeterde naarmate hij ouder werd. Zoals vaak gebeurt met wijnen van groot formaat, werden de wijnen die voorheen als gebreken werden beschouwd, na verloop van tijd omgevormd tot deugden.

Nu drongen vrienden en familieleden er bij Mario Incisa op aan om zijn experimenten te verdiepen en zijn revolutionaire wijnbereidingsstijl voor dat gebied te perfectioneren.

De vintage uit 1968 was de eerste die op de markt werd gebracht, met een welkom dat een Bordeaux Premier Cru waardig was. In de daaropvolgende jaren werd de kelder verplaatst naar kamers met gecontroleerde temperatuur, stalen vaten vervingen de houten vaten voor fermentatie en Franse barriques werden geïntroduceerd voor veroudering. De rest is historie. Nu is Sassicaia een niet meer weg te denken wijnicoon uit een illuster rijtje absolute wereld topwijnen.