Tenuta Sant'Antonio

Met een gezonde dosis lef en een vooruitziende blik kocht het viertal in 1989 een domein in de heuvels van Monti Garbi. Daarmee werd hun droom werkelijkheid en legden ze de basis voor wat vandaag de dag geldt als een van de meest toonaangevende wijndomeinen in de regio.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Tenuta Sant’Antonio

Tenuta Sant’Antonio is een belangrijke wijnmakerij in het Valpolicella-gebied dat eigendom is van Armando, Tiziano, Paolo en Massimo Castagnedi. In 1989 kochten ze het landgoed in de Monti Garbani en begonnen ze nieuwe wijngaarden aan te planten naast de oude, met maar één doel: kwaliteit. De mentaliteit van de gebroeders Castagnedi is er altijd op gericht geweest om waar nodig minder te produceren, maar met een zeer hoge kwaliteit. Om deze reden wordt het uitdunnen van de trossen enkele keren uitgevoerd tijdens de vegetatieve cyclus van de plant. Tegenwoordig beheert Tenuta Sant’Antonio 80 hectare wijngaarden en produceert het de beroemdste wijnen in de traditie van Valpolicella, zoals Amarone della Valpolicella.

Tegenwoordig kan het bedrijf vertrouwen op een wijngaard van 100 hectare, waarvan 70% in het Valpolicella-gebied en de resterende 30% op een heuvel genaamd Monte Ceriani, in het Soave-gebied; 20% van de productie is bestemd voor de binnenlandse markt, terwijl 80% wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Europese landen (vooral Duitsland en Scandinavische landen), de Verenigde Staten en Canada.

Amarone Campo dei Gigli

De meest iconische wijn van Tenuta Sant’Antonio is ongetwijfeld de Amarone Campo dei Gigli, die de wijnmakerij de Tre Bicchieri opleverde met de 2016 vintage in de gids Vini d’Italia 2021: intens robijnrood van kleur, deze wijn anticipeert op primaire fruitgeuren, samen met milde kruidige en bloemige tonen, die vrijkomen na het verouderingsproces. Rijk en vlezig mondgevoel, de zuurgraad sleept de slok naar een lange en aanhoudende afdronk.

De Telos-selectie van Tenuta Sant Antonio zijn nu sulfietvrije wijnen: een witte op basis van Garganega, een Pinot Grigio, een Valpolicella Superiore en een Amarone della Valpolicella. Ook dankzij onderzoek dat nieuwe plantaardige producten beschikbaar maakte, werd de wijnselectie een paar jaar geleden veganistisch. Sinds 2020 schakelen ze over op biologisch, de weg is geplaveid voor de toekomst.