Valpolicella

De Italiaanse wijnstreek Valpolicella is de oorsprong van de geweldig volle en krachtige Amarone della Valpolicella, maar ook de bijzondere Ripasso’s en Valpolicella Superiore. Wijndomeinen Zenato en Tommasi zijn hier toonaangevend. De mooiste wijnen uit Valpolicella vind je hier, bij Casa del Vino.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 20 resultaten wordt getoond

Casa del Vino heeft geweldig mooie wijnen uit de de Italiaanse wijnstreek Valpolicella. Bijvoorbeeld een Valpolicella Superiore van het vermaarde wijnhuis Zenato, of een Ripasso dat ook wel een baby-Amarone wordt genoemd. Of ga je voor een volle en krachtige Amarone della Valpolicella bijvoorbeeld de met prijzen overladen Zenato Amarone della Valpolicella Classico Riserva. Een dijk van een wijn waar alles aan klopt!

Valpolicella DOC

Valpolicella is een wijngebied in de provincie Verona en ligt ten oosten van het Garda meer. Het is een populaire vakantiebestemming. Wijn maken in de deze regio bestaat al sinds de tijd van de oude Grieken. In het heuvelachtige landbouw- en marmerwinningsgebied liggen veel kleine bedrijven die beroemd zijn om de wijnproductie. De DOC is in omvang zo’n 3500 hectare groot en uit dit gebied komen verschillende soorten wijn. Je hebt de droge rode Valpolicella wijn en de iets vollere Classico. Deze wijnen vormen 90% van de gehele productie uit deze wijnstreek.

De drie belangrijkste druivensoorten uit dit gebied zijn Corvina Veronese, Rondinella en Molinara. Een goede Valpolicella heeft een heldere robijnrode kleur, een expressieve en fruitige geur en een gulle, levendige fruitige smaak. Wijn uit deze streek kun je het beste jong en gekoeld drinken.

Recioto

Daarnaast zijn er nog enkele specialiteiten die de wijnstreek Valpolicella zo beroemd maken. Eén zo’n specialiteit is de zoete dessertwijn Recioto, een wijn die gemaakt wordt door geplukte druiventrossen eerst een aantal maanden te laten drogen op matten van stro. De druiven verliezen een deel van hun vocht en waardoor het suikergehalte verhoudingsgewijs toeneemt. Recioto geeft een vol en rijk mondgevoel en smaakt zoet en bitter tegelijk. De wijn is uitstekend als dessert wijn in combinatie met harde Italiaanse kazen.

Amarone

Een andere specialiteit is Amarone della Valpolicella DOCG. Die naam is een hele mond vol en dat is ook precies wat je krijgt bij een Amarone. Amarone wijnen bezitten een stevige volle structuur en zijn voor veel mensen een genot om te drinken. Meer informatie over Amarone wijnen vindt je hier.

Ripasso

Ripasso is een derde specialiteit en is uniek is voor de wijnstreek Valpolicella. Bij Ripasso wordt in het voorjaar de most van Recioto (of Amarone) aan de uitgegiste wijn toegevoegd waardoor er een lichte tweede gisting ontstaat. De wijn krijgt extra smaak mee van de most van de Recioto, het alcoholpercentage neemt nog wat toe waardoor er een rondere en vollere wijn ontstaat.

Valpolicella winery