Schioppettino

Schioppettino is een rode Italiaanse wijndruif die voornamelijk voorkomt in de regio Friuli-Venezia Giulia in Noordoost-Italië.
Regio
Regio
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Druif
Druif
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Thema
Thema
Toon meer opties

Schioppettino is een rode Italiaanse wijndruif die voornamelijk voorkomt in de regio Friuli-Venezia Giulia in Noordoost-Italië. De druif wordt verondersteld te zijn ontstaan tussen de gemeente Prepotto en de Sloveense grens. Na de phylloxera-epidemie eind 19e eeuw was de druif bijna verloren gegaan toen wijngaardbezitters besloten om het ras niet te herbeplanten ten gunste van Franse wijndruiven zoals Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Pinot gris, Sauvignon blanc en Merlot.

Schioppettino druif

Gelukkig was de druif wel op enkele geïsoleerde aanplantingen bewaard gebleven. Dankzij de inzet van de burgermeester van Prepotto en de familie Rapuzzi uit Cialla, is in de 1970’s de druif opnieuw op grotere schaal aangeplant. Zij hebben zich ingezet om de lokale wijnboeren aan te moedigen dit lokale ras opnieuw aan te planten. Rapuzzi heeft hiervoor de eerste Nonino prijs gewonnen, een prijs die is ingesteld om bedreigde inheemse druif variëteiten in Friuli te bewaren.

Schioppettino is een druif waar zeer goede wijnen van worden gemaakt. Het zijn zeer aromatische, medium-bodied wijnen met Rhône-achtige kwaliteiten, diepe donkere kleuren met tonen van viooltjes, frambozen en peper tonen. In 1987 heeft de wijn een DOC status gekregen (Colli Orientali del Friuli DOC).

error: Content is protected !!