Monviert

Monviert is een geweldig wijnhuis uit Friuli. Naast een prachtige Chardonnay en Sauvignon hebben ze ook verschillende wijnen van lokale druivensoorten.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

De familie Zorzettig van Ronchi San Guiseppe kent in Noord-Italië vele zijtakken en allemaal zijn ze actief in de wijnindustrie.  In Spessa di Cividale del Friuli begon nonno Pietro de heuvels rondom het kapelletje van San Giuseppe (heilige Jozef) te cultiveren tot zijn wijngaard. Hij adopteerde het oude kapelletje en liet het volledig restaureren en noemde zijn wijnhuis naar dit 15e-eeuwse kerkje met de toevoeging ronchi, hetgeen bouwland betekent. Wijnhuis Ronchi San Giuseppe was geboren. Inmiddels een niet onbelangrijke speler in de DOC-regio Colli Orientali di Friuli. Het bedrijf is nu opgenomen onder de vleugels van het grote wijnhuis Monviert en verkoopt hun wijnen ook onder deze naam.

Het wijnhuis Ronchi San Guiseppe heeft haar naam gewijzigd in Monviert. De kwaliteit blijft onovertroffen!

Een onbekend pareltje van dit wijnhuis is de Schioppettino, gemaakt van de gelijknaminge druif. Veel wijndrinkers hebben nog nooit van de druif Schioppettino gehoord. Deze zeldzame druif komt dan ook alleen maar voor in Friuli. Dit bijzondere eeuwenoude autochtone druivenras, was bijna verloren gegaan en verdwenen.  In de jaren 70 is de Schioppettino-druif gelukkig gered dankzij de inzet van de burgemeester van Prepotto en Paolo Rapuzzi. Kort nadat Rapazzi zijn wijnbedrijf had opgezet hoorde hij van de lokale bevolking over een vergeten druifvariant, de Schioppettino. Na een zoektocht vond hij de  – waarschijnlijk enige overgebleven  – druivenranken in de tuin van de burgemeester van Prepotto. In 1972 plantte hij zijn eerste wijngaard met de verloren gewaande Schioppettino.  Het is werkelijk een wonder dan ook dat we hem kunnen aanbieden. De verscheidenheid aan soorten land die men verbouwd, stelt hun in staat om grote volume ‘s aan wijnen van hoge kwaliteit te produceren, tegen een prijs die voor iedereen toegankelijk is.