Van terraswijn tot vineus hoogstandje!
Pinot Grigio is een druivenras waar vaak witte droge wijn van wordt gemaakt. Het is een naam die gemixte associaties en emoties opwekt. Voor de een is het een altijd goede, gemakkelijke borrelwijn, voor de ander een fruitige slobber/terraswijn, en voor sommige is het een elegante wijn met veel potentieel. Het leuke is dat ze allemaal gelijk hebben! Wijnen gemaakt van Pinot Grigio zijn ontzettend divers. Dit heeft alles te maken met waar de druif groeit en wat voor stijl de wijnmaker voor ogen heeft. Wij vertellen je meer!
Pinot Gris of Pinot Grigio?
De druif komt van origine uit Frankrijk en is eigenlijk de Pinot Gris. (Technisch gezien is het zelfs net zoals de Pinot Blanc een mutatie van de Pinot Noir) Er wordt in Frankrijk alleen een heel ander soort stijl wijn van gemaakt in bijvoorbeeld de Alsace. Hier wordt het ‘meestal’ een aromatische, kruidige en mollige wijn met een volle body en een klein tikje restzoet. Culinair is dit en hele interessante wijn en zijn er tal mooie wijn-spijs combinaties mee te maken. Maar dit zijn vaak niet de gemakkelijke Pinot Grigio’s die mensen voor ogen hebben. (In Duitsland wordt dezelfde druif de Grauburgunder genoemd.)
De meeste Pinot Grigio op de markt komt uit Italië, hier staan wel 18,821 hectaren volgeplant met deze druif. Een typisch Italiaanse variant is vaak wat minder aromatisch en wat sappiger dan in Frankrijk. Men maakt er vaak een frisse en lichte wijn van. De aanduiding Pinot Grigio of Gris op het etiket, zegt dan ook vaak iets over de beoogde stijl van de wijnmaker, dit geldt vooral als de wijn uit een ander land dan Italië of Frankrijk komt. (Let wel op: ‘meestal’ en ‘vaak’ betekend zeker niet ‘altijd’).
Hoe smaakt Pinot Grigio?
Zoals wij al schreven kan de smaakervaring van een witte wijn gemaakt van Pinot Grigio alle kanten op gaan. Van vol, tropisch en kruidig naar fris, knisperend en mineraal. Dit ligt vaak aan het klimaat en het weer van waar de druif verbouwd wordt. Ook heeft bodem, opbrengst per hectare en oogst een grote invloed.
Veel zon en veel fruit uit Veneto
Wanneer de druiven veel zon krijgen, op een warme plek staan en er een hele hoge opbrengst per druivenstok is krijg je een fruitige en gemakkelijke wijn.
De Pinot Grigio’s uit bijvoorbeeld Veneto, staan erom bekend dat ze licht, sappig en fruitig zijn, geen hele hoge zuren en aroma van perzik en rijpe appel hebben. Dit zijn meestal de echte ‘terraswijnen’. Ze zijn goed geprijsd en hebben niks storends. Bijna iedereen vindt deze wijnen wel prima! Een veilige keuze voor feestjes en borrels waar het zo maar ineens hard kan gaan.
Hooge hoogtes en veel frisheid uit Alto-Adige en Trentino
Pinot Grigio uit de hoger gelegen gebieden zoals de bergen van Alto-Adige en Trentino zijn juist vaak wat frisser met een mooie zuurgraad en meer complexiteit. Het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur is groter waardoor de druif langzamer rijp wordt en meer aroma’s kan vormen. Ze kunnen tonen van steenfruit, bloemen en gember hebben, gepaard met een mooie mineraliteit. Hier vind je echt frisse en strakke exemplaren maar ook gelaagde, kruidige en serieuze wijnen met veel body en bewaarpotentieel. Soms zelfs met wat houtrijping.
Volle body met veel karakter uit Fruili
De Pinot Grigio’s uit Fruili zijn vaak rijk en rijp van stijl met tonen van steenfruit, noten (amandelen) en specerijen (kamperfoelie) met frisse zuren en een vollere body. Hier wordt er ook wel is wat schilcontact toegepast om de wijnen meer structuur en een donkerdere kleur te geven. Ook hier kun je complexe wijnen vinden.
Rosé van Pinot Grigio!?
Omdat de schil van de Pinot Grigio druif wat donkerder is dan andere witte druiven, grijs(gris)/roze kleurig, kan men hier ook rosé van maken! Dit kan door de schillen langer in contact te houden met het geperste sap (schilinweking/maceratie), waardoor ze hun kleur en smaak kunnen afgeven. Deze wijnen krijgen vaak tonen van kers, cranberry en framboos.
Hoe drink je Pinot Grigio?
Frisse Pinot Grigio’s drink je gekoeld tussen de 8 en de 10 graden, vollere exemplaren tussen de 10 en 12 graden en Rosé gemaakt van Pinot Grigio drink je zo rond de 6 en 8 graden.
Wat eet je bij Pinot Grigio?
De wijn-spijs combinaties met Pinot Grigio zijn erg veelzijdig en moeten dus op elkaar aansluiten al naargelang de stijl van de wijn.
- Een fruitige en soepele Pinot Grigio gaat helemaal prima als aperitief, bij de borrel of bij borrelhapjes. Ook met een gemakkelijk witvisje of wat gegrilde groente gaat het goed.
- Een hele frisse en minerale Pinot Grigio combineer je het beste met gerechten die ook frisse tonen hebben zoals het gebruik van frisse roomkaas of citrusfruit. Hierdoor wordt zowel de wijn als het gerecht zachter. Denk bijvoorbeeld aan gerechten met zeevruchten.
- Een Pinot Grigio met een vollere body (en zelfs wat molligheid) en kruidigheid is enorm breed in te zetten. Met gevogelte zoals eendenborst, confit de canard of foie gras. Charcuterie en kazen. Maar ook de combinatie met de Aziatische keuken is een verassend goede!!
- Een Pinot Grigio met veel body en structuur paart mooi bij bijvoorbeeld romige pasta’s of pizza bianca.
Dus: Pinot Grigio is voor iedereen!
Kortom: er is een Pinot Grigio voor iedereen! Voor de echte fijnproevers tot de gewone levensgenieters. Voor elk soort gelegenheid en ‘bijna’ elk soort gerecht is wel een passend exemplaar te vinden.
Op Casa Del Vino vind je een ruim assortiment uit alle windstreken en in alle verschillende stijlen!
Moeilijk om te kiezen? In de top 10 Pinot Grigio hebben wij de lekkerste wijnen van deze druif op een rijtje gezet. En, met onze proefpakketten hoef je niet lang na te denken en kun je gemakkelijk kennis maken met deze veelzijdige en verrukkelijke druif!
Welke stijl drink jij het liefst???