Trentino

Trentino is een wijnregio in Noord-Italië tussen de Dolomieten en het Gardameer. Het paradepaardje van de streek is de mousserende wijn, Trentodoc. Maar er worden ook heerlijke witte en rode wijnen in Trentino gemaakt.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Trentino ligt in het noorden van Italië en is een bergachtig gebied door de Dolomieten. Het hoort bij de regio Trentino-Alto Adige. In de wijnregio Trentino worden witte wijnen, rode wijnen en mousserende wijnen gemaakt. De stijl is mineralig en heerlijk fris door het koele klimaat. De wijnen die hier gemaakt worden, zijn voornamelijk afkomstig van druivenrassen: Chardonnay, Pinot Nero, Pinot Grigio, Cabernet Sauvignon, Merlot, Glera, Müller-Thurgau, Lagrein en Marzemino.

De Italianen zijn dol op de mousserende wijnen uit deze regio. Die worden op dezelfde manier gemaakt als champagne en worden Trentodoc genoemd.  Trento DOC is het kwaliteitslabel voor de mousserende wijnen uit Trentino gemaakt volgens de metodo classico methode.

Trentino DOC geldt alleen voor stille wijnen. Ze delen dezelfde wijnbouwzone van 74 wijnbouwgemeenten in de valleien van de Adige, Cembra, Vallagarina, Sarca, Valsugana en Giudicarie.

Er waren 984 hectare (2.430 acres) Trentodoc-wijngaarden geregistreerd in 2018. Dit vergeleken met 7.076 ha (17.478 acres) Trentino DOC-wijnstokken. Hoewel Trentino vier genoemde subregio’s heeft, zijn deze niet van toepassing op mousserende wijnen.

Er zijn veel macroklimaten in dit uitgestrekte gebied, met Trentodoc-wijnstokken die tot 900 meter hoog zijn geplant. Over het algemeen helpen dag-nacht temperatuurschommelingen om de zuurgraad in het fruit te produceren, wat nodig is voor mousserende wijnen. De bergen van de Dolomieten bieden beschutting, terwijl de warme wind uit het Gardameer verder naar het zuiden waait, voor luchtcirculatie zorgt en de druiven vrij houdt van rot en meeldauw.

Wijnmaken in Trentino

Trentodoc Spumante-wijnen worden geproduceerd volgens de methodo classico (de Franse champagnemethode). Ze kunnen elk percentage van de klassieke champagnedruiven Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, plus Pinot Blanc bevatten. Dit geldt zowel voor bianco als voor rosato.

Standaard niet-vintage versies kunnen elk zoetheidsniveau hebben en moeten ten minste 15 maanden op hun droesem blijven. Dit loopt op tot 24 maanden voor vintage wijnen (millesimato) en 36 maanden voor riserva. Dit laatste mag alleen variëren van brut nature (nuldosering) tot brut. Normale wijnen brij bereiken ten minste 11,5 procent alcohol per volume, riservas 12 procent.

De traditie van het maken van mousserende wijn in het gebied van Trentodoc dateert van bijna een eeuw vóór de vorming van de appellatie. Giulio Ferrari, die ervaring had opgedaan met het maken van wijn in de Champagne, bracht rond 1900 Chardonnay-druiven naar het gebied. Het bedrijf dat hij oprichtte is nog steeds de bekendste producent van metodo classico-wijnen van Trentodoc en Italië.