Alto Adige

Er werd al wijn gemaakt in dit gebied voordat de Romeinen arriveerden, en er zijn aanwijzingen dat de productie dateert uit de ijzertijd. Het ging door gedurende de Middeleeuwen en ging vooruit dankzij de toegewijde zorg en industrie van kloosters. Alto Adige is de enige Italiaanse wijnbouwzone waarvan het wijnbouwareaal in de jaren tachtig en negentig daadwerkelijk is toegenomen. Dit bracht technologische vooruitgang met zich mee in zowel de wijnbereiding als de wijnbouw en dankzij de aanwezigheid van de zeer gerespecteerde wijnbouwschool in San Michele all’Adige, heeft deze trend zich voortgezet in de 21e eeuw.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Echt uniek: in Alto-Adige verbouwt men 20 verschillende druivensoorten, zo’n groot aanbod wordt nergens anders ter wereld binnen één gebied geëvenaard.  De lokale druivensoorten zijn Schiava, Lagrein, Teroldego en (Gewürz) Traminer. Daarnaast zien we ook uiteraard  veel andere koel-klimaat druiven  zoals die van de pinot familie : Pinot Grigio, Pinot Bianco en de Pinot Nero.  Afhankelijk van de de rijpingsduur van de druiven plant de wijnboer de druivenstokken op verschillende hoogtes op de berghellingen.

Witte wijnen uit Alto Adige:

Alto Adige is het meest bekend om de productie van uitstekende varietal wijnen. Voor de witte wijnen is chardonnay de meest gebruikte druivensoort. Ook witte druivensoorten als de silvaner, pinot grigio, pinot blanc staan veel aangeplant. In deze streek produceert men eveneens hoogstaande mousserende wijnen, gemaakt op dezelfde wijze -tweede gisting op fles- zoals Franse champagne en de populaire Franse Crémants.

Oorspronkelijk komt de Pinot grigio uit de Franse Elzas, maar ging al snel de wereld langs. Van daaruit reisde de druif verder naar Noord Italië, waar de legendarische Pinot grigio geboren werd.

Pinot grigio is dus een druif met een voorkeur voor koudere gebieden, maar wordt overal met open armen ontvangen. Onze Tramin Pinot Grigio is heerlijk vol van smaak en de perfecte zomerwijn. De Tramin Pinot Bianco Moriz heeft weer juist een wat meer frisser karakter en heerlijk als borrelwijn.

Rode wijnen uit Alto Adige:

De rode wijnen uit Alto-Adige kenmerken zich door veel frisheid en sappig fruit. De autochtone druiven Lagrein en Teroldego zorgen voor heel specifieke wijnen die net even wat anders bieden. Kruidiger, wat meer kleur en liche tannines maar altijd spatzuiver.

Een beetje ondergeschoven kindje zijn misschien zijn wel de rose’s uit deze Noordelijk gelegen streek. Ook heel lekker veel sappig veel bosfruit en frisse zuren. Een dorstlesser pur sang! Licht zalm rose van kleur en barstens vol fruit.