Gaja

De GAJA-wijnmakerij, gelegen in Piemonte in het noordwesten van Italië, wordt algemeen beschouwd als een van de grootste wijnbedrijven ter wereld en produceert felbegeerde en verzamelbare labels. Van zijn klassieke Barbaresco en Barolo en zijn single-vineyard-botteling tot zijn baanbrekende Chardonnay, Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon, GAJA is een pionier en bewaker van traditie, een erfenis die de standaard voor uitmuntendheid in de wereld van wijnmaken blijft hervormen vandaag.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 7 resultaten

Gaja

Gaja

De wijnmakerij Gaja werd in 1859 opgericht door Giovanni Gaja, de familie Gaja die in de 17e eeuw uit Spanje was aangekomen.  De familie Gaja opende een taverne in Barbaresco en schonk haar wijnen bij het eten. Aan het einde van de 19e eeuw werden Gaja-wijnen gebotteld en geleverd aan het Italiaanse leger in Abessinië. Op  dit moment is de wijnmakerij Gaja is zeker een van de meest populaire wijnmakerijen in Italië en de hele wereld.

In 1937 zette Giovanni Gaja, kleinzoon van de oprichter, de naam Gaja voor het eerst in grote rode letters op de etiketten van zijn flessen. Het bedrijf maakte vorderingen na de Tweede Wereldoorlog toen Giovanni Gaja een aanzienlijke reeks wijngaardaankopen deed in termen van schaal en wijngaardkwaliteit. Ook genoemd als een belangrijke invloed op het vroege succes van het bedrijf is de moeder van Giovanni Gaja, Clotilda Rey, die de principes van werken om hoge kwaliteit te bereiken bijbracht om de gewenste klanten aan te trekken, en hoge prijzen vaststelde om het prestige van het product te manifesteren.

Angelo Gaja

Angelo , (geboren in 1940) achterkleinzoon van Giovanni , begon zijn carrière bij het bedrijf in 1961 op 21-jarige leeftijd.  Hij had zijn studies wijnbereiding afgerond aan het Oenologisch Instituut in Alba en aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk, en had een graad in economie aan de Universiteit van Turijn.  Destijds waren er slechts ongeveer 100 mensen die Barbaresco en Barolo produceerden en dankzij de acquisities van zijn familie was de jonge Giovanni al een belangrijke wijngaardbezitter in Barbaresco.

Na verschillende reizen naar Frankrijk en voortdurende ruzies met zijn vader, introduceerde Angelo Gaja in de daaropvolgende jaren verschillende praktijken in de regio die revolutionair waren voor de vinificatie van Nebbiolo. In 1961 begon hij de eerste experimenten met groene oogst of ook wel de “Diradamento”. De productie van enkele wijngaarden werd gestart met Sorí San Lorenzo in 1967, Sorí Tildin in 1970 en Costa Russi in 1978.  Sinds 1970 heeft hij de vooraanstaande oenoloog Guido Rivella in dienst.  Gaja wordt ook gecrediteerd voor de introductie van de malolactische gisting van Piemonte, vanaf de oogst van 1975-1976 met Franse barriques tien jaar na de eerste experimenten, waarbij thermisch controleerbare fermentatieapparatuur en Franse druivensoorten werden geïntroduceerd, en uiteindelijk grand cru-prijzen.

In 1978 werd de Darmagi-wijngaard in Barbaresco, een vooraanstaande Nebbiolo-site, beplant met Cabernet Sauvignon. Hij verklaarde dat dit niet werd gedaan vanwege zijn liefde voor Cabernet Sauvignon, maar vanuit de overtuiging dat hij alleen door het maken van een geweldige Cabernet, gerijpt in barriques, de wereld ervan kon overtuigen dat Italiaanse wijnen tot grootsheid in staat waren. En alleen door te slagen op voorwaarden die door de rest van de wereld werden aanvaard, kon hij de aandacht vestigen op de geweldige wijnen gemaakt van de inheemse druiven van Italië. Een slimme zet geïnspireerd door het succes van de Toscaanse icoonwijn Sassiscaia.  Dit werd gevolgd in 1979 toen de wijngaard Gaia & Rey in Treiso werd beplant met Chardonnay. Later in 1983 werd Sauvignon Blanc aangeplant in de wijngaard Alteni di Brassica in Barbaresco.

Beschouwd als een modernist in een traditionele regio, werd Gaja bekritiseerd vanwege zijn benadering in de beginjaren, maar in tegenstelling tot veel andere modernisten, is Gaja oordeelkundig in het gebruik van nieuw eikenhout.  Producenten uit Piemonte die geïnspireerd raakten door Gaja’s methoden zijn onder meer Renato Ratti en Aldo Conterno , terwijl Bruno Giacosa door velen wordt beschouwd als zijn “tegenpool”.

Zijn status is ook versterkt door lofbetuigingen zoals de Wine Spectator-proclamatie dat de Gaja Barbarescos uit 1985 “de beste wijnen ooit in Italië waren gemaakt” , de selectie voor de Wine Spectator Distinguished Service Award 1997 ] en voor ” 1998 Decanter Man of the Year “.