Gini Vini

Gini Vini is een grote naam in Soave in Noord-Italië. De wijngaarden voor de productie van de witte wijn Soave Classico zijn beplant met zéér oude wijnstokken, waarvan de wortels diep in de vulkanische of kalkrijke bodems verankerd zijn, en dat proef je terug in hun biologisch gecertificeerde wijnen.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Gini Vini

Al sinds 1600 bewerkt de familie Gini wijngaarden in Monteforte d’Alpone en is daarmee wellicht het oudste wijngoed, binnen de productiezone Soave. Het prestigieuze wijngoed met zijn beroemde Cru’s is thans in handen van de broers Sandro en Claudio Gini. Onder hun leiding staat Gini nu alweer ruim tien jaar aan de top van de kwaliteitspiramide, die gedeeld wordt met een klein selectief groepje andere Soave producenten, die op één hand te tellen zijn. Op Cru niveau kan eigenlijk alleen Pieropan zich meten met Gini, maar kijkende naar de Soave Classico wijnen die geen Cru zijn, is Gini absoluut heer en meester!

Met veel respect voor de natuur geloven de broers dat de kwaliteit van de wijn al in de wijngaard wordt bepaald. Hun wijngaarden voor de productie van Soave Classico wijnen liggen op de hellingen van de heuvels in Monteforte en zijn beplant met zéér oude wijnstokken, waarvan de wortels diep in de vulkanische of kalkrijke bodems verankerd zijn, en dat proef je terug in hun biologisch gecertificeerde wijnen. Voor deze witte wijnen gebruiken Sandro en Claudio uitsluitend Garganega druiven. De regels van het Consortium Soave staan, tot een bepaalde hoogte, andere druivenrassen toe als aandeel in de wijn, maar voor Sandro en Claudio Gini is dit uit den boze. Zij zijn (helemaal terecht) van mening dat andere druivenrassen het karakter en het houdbaarheidspotentieel van de Soave verzwakt.

Dat de ambitie van Sandro en Claudio verder reikt dan het produceren van alleen eersteklas Soave wijnen, blijkt uit hun aankoop van een kleine wijngaard binnen de wijnstreek Valpolicella. Hier, in het plaatsje Campiano, maken zij een excellente Valpolicella Superiore en een uitmuntende Amarone della Valpolicella Riserva.

Op de heuvelhellingen van Mirabello, grenzend aan de wijnstreek Soave, staan de wijnstokken voor Gini’s andere wijnen: ‘Campo alle More’ (100% pinot noir), ‘Maciete Fumè’ (100% sauvignon blanc) en Monti Lessini d.o.c. ‘Sorai’ (een blend van de druivenrassen chardonnay, durella, riesling, incrocio manzoni en trebbiano di soave). Ook hier werken de broers Sandro (oenoloog) en Claudio (agronoom) volledig biologisch.