Soave

Soave-wijn is een van de meest geëxporteerde en representatieve Italiaanse witte wijnen. Sinds het einde van de jaren negentig beleeft Soave, dankzij het werk van enkele kleinere familiebedrijven, een ware renaissance. Zorgvuldige selectie van wijngaarden op heuvels, 100% Garganega-druif, vermindering van hoeveelheden, moderne vinificatie in kleine batches en gecontroleerde omgeving hebben allemaal bijgedragen aan deze heropleving.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 3 resultaten

Soave is misschien wel de meest bekende witte wijn DOC in Italië. Toegekend in 1968, dekt de DOC-titel wijnen gemaakt van Garganega-druiven die zijn aangeplant in wijngaarden op de heuvels ten oosten van Verona, in de wijnstreek Veneto in het noordoosten van Italië. Een droge, frisse, fruitige witte wijn. Zijn natuurlijk verfrissende aantrekkingskracht leidde tot een fenomenale populariteit in de tweede helft van de 20e eeuw.

Vraag een willekeurige wijndrinker om een ​​bekende Italiaanse witte wijn te noemen. Hun antwoord zal hoogstwaarschijnlijk Pinot Grigio of Soave zijn. Namen als Gavi, Orvieto en Frascati staan ​​misschien ook op de lijst, maar het enorme volume van Soave dat de afgelopen decennia uit Veneto is gekomen, heeft de concurrentie overstemd. Voorlopig overleeft het DOC-systeem en past het zich van jaar tot jaar aan aan de eisen van de moderne wijnconsument op basis van variëteiten.

Grote kwaliteitsverbetering

Net als bij Chianti is de hoeveelheid wijn die men elke jaargang hier  produceert veel consistenter dan de kwaliteit. De verleiding om te streven naar hogere opbrengsten (en dus een hogere omzet) heeft ertoe geleid dat veel producenten de voorkeur gaven aan volume boven waarde. Dit ging uiteindelijk ten koste van het merk. De gevolgen hiervan hebben vele jaren geduurd om door te sijpelen. Echter de negatieve effecten zijn nu voelbaar en verandering is nodig. In de handen van een kwaliteitsbewuste producent kan Garganega klassieke witte wijnen maken, zowel complex als bevredigend; nu Trebbiano Toscano en Pinot Bianco zijn verwijderd uit de officiële Soave-blend, kan het natuurlijke potentieel van de variëteit doorschijnen. Garganega-druiven moeten nu minstens 70 procent uitmaken vergezeld van maximaal 30 procent Chardonnay en Trebbiano di Soave (Verdicchio).

Toonaangevende producenten hebben de kwaliteit aangetoond door middel van gerenommeerde premium single-vineyard-bottelingen.

Hoewel Soave men algemeen  beschouwd als een stille wijn, is er ook een schuimende Spumante-versie. Het gebied produceert ook zoete wijnen onder de Recioto di Soave DOCG. Deze zijn gebaseerd op dezelfde uvaggio (druivenmelange) als standaard, stille, droge versie, en de afgebakende productiegebieden zijn ook ongeveer hetzelfde.

Het productiegebied werd aanzienlijk uitgebreid toen de Soave DOC-wetten werden opgesteld en beslaat nu ongeveer drie keer zijn vroegere oppervlakte. Wijnen uit het oorspronkelijke, “klassieke” Soave wijngebied onderscheiden zich door de titel Soave Classico.

Om de afnemende kwaliteit  aan te pakken en onderscheid te maken tussen de kwaliteitsniveaus, werd de Soave Superiore DOCG opgesteld in oktober 2001 en in werking getreden vanaf het oogstjaar 2002.