Le Ragose

Er is expertise, er is een oude stijl maar dan is er Le Ragose. Al vijf decennia lang heeft deze kleine, door een familie gerunde wijnmakerij in Negrar zijn reputatie ontwikkeld als een juweel. Het is een plek van kwaliteit boven kwantiteit en een maatstaf voor gewetensvolle en liefdevolle wijnbereiding.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

De kwaliteit van een wijn kan men niet los zien van de plaats van herkomst van de druiven en van de mensen die hem produceren- Marta Galli

Ten noorden van Verona, in de stad Negrar, op het hoogste punt van de Valpolicella-zone (350 m – 1148 voet), kijkt het landgoed Le Ragose uit over zachte, weelderige groene heuvels.
In 1969 kochten oenologen Arnaldo Galli en zijn vrouw Marta het landgoed Le Ragose van 70 hectare, dat verlaten was. Veel uitstekende wijngaarden worden verlaten ten gunste van gemakkelijker te bewerken sites op de vlaktes, zij herplantten ze de wijngaarden van Le Ragose en begonnen ze Amarone en Valpolicella op een zo natuurlijk mogelijke manier te maken.

Hier liggen 40 hectare terrasvormige wijnstokken op steile hellingen in het zuidwesten, ruim boven de frequente, beruchte wintermist (mist), die eronder blijft hangen. De bodem is klei doorspekt met magnesium, calcium en ijzer op een goed doorlatende tufsteenachtige ondergrond. De ideale locatie “boven de mist” (lage luchtvochtigheid en uitstekende blootstelling aan de zon) is bijzonder geschikt voor het drogen, het proces van het drogen van druiven dat essentieel is voor de productie van Amarone; het zorgt ook voor een succesvolle rijping van kleine inheemse rassen, waarop maar weinig producenten aanspraak kunnen maken.

De veertig hectare van Le Ragose wordt droog bewerkt (geen irrigatie) en door de steile hellingen van de wijngaard moet al het wijngaardwerk met de hand worden gedaan. Voor veroudering zorgen grote Slavonische botti (eikenhouten vaten), met experimenteel gebruik van nieuwe en gebruikte Franse Allier en Tronçais tonneaux, voor een meer waarheidsgetrouwe uitdrukking van subtiele terroir eigenschappen die een wijn van “Le Ragose” onmiskenbaar van zijn plaats en uniek zelf maken.

Marta Galli

Marta Galli, vaak ‘La Signora del Vino’ genoemd, en eigenaresse van Le Ragose werd in 1990 door haar collega’s uitgeroepen tot ‘Wijnmaker van de wereld’, deels vanwege haar invloed bij het herstellen van Valpolicella als een klassieker in Italiaanse wijn en het helpen bereiken van een DOC-aanduiding. Ze was ook een van de oprichters van de prestigieuze VIDE-organisatie van kleine familiebedrijven die excellentie en typiciteit promoten, evenals van Le Donne del Vino, een internationale groep voor vrouwen in wijn.