Luigi Einaudi
De stelregel bij de keuze van wijngaarden is bij Einaudi dat ‘a great wine can only come from a great vineyard and great terroir’. De cru's San Luigi in Dogliani en Cannubi, Terlo en Bussia in Barolo spreken wat dat betreft tot ieders verbeelding. Sinds achterkleinzoon Matteo de leiding heeft, zijn er flinke stappen gemaakt in het wijnbedrijf. Poderi Einaudi is een dynamisch wijnhuis dat de eigenschappen van het veelzijdige terroir in Dogliani en Barolo op zowel klassieke als moderne wijze tot uitdrukking wil brengen. Stevige Barbera's zijn hier opvallend goed!
Toont alle 7 resultaten
-
Luigi Einaudi Barolo Cannubi
Luigi Einaudi Barolo Cannubi - 2017
Barolo -
Luigi Einaudi Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi
Luigi Einaudi Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi - 2015
-
Luigi Einaudi Dolcetto di Dogliani
Luigi Einaudi Dolcetto di Dogliani - 2019, 2021
-
Luigi Einaudi Langhe Barbera
Luigi Einaudi Langhe Barbera - 2019, 2020, 2018
-
Luigi Einaudi Langhe Nebbiolo
Luigi Einaudi Langhe Nebbiolo - 2019, 2020, 2021
-
Luigi Einaudi Vigna Tecc Dolcetto di Dogliani Superiore
Luigi Einaudi Vigna Tecc Dolcetto di Dogliani Superiore - 2018
-
Papieren wijnzak
Papieren wijnzak - 2019
Dolcetto d'Alba
Poderi Luigi Einaudi werd opgericht door Luigi Einaudi, die zelfs in 1948 later de eerste president van Italië zou worden. Tegenwoordig wordt het landgoed gerund door zijn achterkleinzoon Matteo Sardagna en wijnmaker Giuseppe Caviola. And they are doing a good job!
We noemen hier enkele speerpunten van hun wijnproductie: Van de 358 hectare die eigendom is van het landgoed, zijn alleen de allerbeste gebieden beplant met wijngaarden. Daarbij hebben alle wijnen minimaal 1 jaar rijping gehad voordat ze op de markt komen. Dus zomer geoogst, zomer gebotteld. Daarbij is er altijd een hands-on aandacht voor detail in de wijngaarden. Dit zorgt voor superieure zorg voor de druiven en wijnstokken
Geschiedenis
Het begon allemaal in 1897, toen de 23-jarige Luigi Einaudi het eerste landgoed van Einaudi kocht in San Giacomo, in Dogliani, het hart van Dolcetto-land. Luigi, die later in 1948 de eerste president van Italië zou worden, was een man van het land en begreep hoe belangrijk het is om tradities te respecteren maar ook vooral om naar de toekomst te kijken.
Luigi Einaudi was de eerste die wijnstokken op Amerikaanse onderstammen ente om de phylloxera druifluis in Langhe te bestrijden, waardoor moderne wijnbouw naar het gebied kwam.
Al 1915 maakte Luigi plannen om een kelder te bouwen en begon hij zijn eigen wijn te produceren in plaats van de druiven te verkopen. Hij begon met wijngaarden te kopen die een bepaalde positie, blootstelling en bodemkwaliteit genoten om de beste wijnen te maken.
Tegenwoordig orkestreert zijn achterkleinzoon Matteo Sardagna Einaudi de productie met een historische coöperatie en met wijnmaker Giuseppe Caviola. Enkele van de mooiste wijngaarden van de regio worden verzameld onder de paraplu van Einaudi.
In 2016 kocht Einaudi 9 hectare in een van de meest historische en prestigieuze cru van de Langhe in de gemeente Monforte d’Alba. Vandaag zijn er vier hectare beplant met Barolo, een halve hectare met Barbera.
Het totale eigendom omvat 145 hectare, verdeeld over Dogliani, Barolo, Monforte D’Alba, Verduno en Neive. Uniek aan het land is dat het 13 boerderijen bevat, en elke boerderij is verantwoordelijk voor het beheer van hun land. Door dit te doen, heeft Einaudi ervoor gezorgd dat al zijn wijngaarden praktische aandacht voor detail krijgen.
