Barbera

Barbera is een blauwe druivensoort die zonder problemen op vele soorten bodemsoorten goed groeit en een royaal volume per hectare kan leveren.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 18 resultaten wordt getoond

Barbera druif

Barbera is een blauwe druivensoort die zonder problemen op vele soorten bodemsoorten goed groeit en een royaal volume per hectare kan leveren. In Italië behoort het tot een van de aangeplante druif. Wijnen van deze druif hebben een hoge natuurlijke zuurgraad, een licht bitter aroma van kersen en aalbessen met een laag tannine gehalte. De kleur van de Barbera wijn is vrij donker.

Barbera grape

Barbera druif is gemakkelijk te verbouwen en wordt in Piemonte veelvuldig aangeplant, vaak ook op de minder gunstig gelegen hellingen. De druivenstok kan gemakkelijk hoge opbrengsten tot wel 70 hl/ha genereren, maar dit gaat ten kosten van de kwaliteit. Dit worden heel lichte en dunne wijnen. 

Kwaliteitsverbetering

De laatste decennia hebben wijnmakers geëxperimenteerd met de druif onder andere door de opbrengst laag te houden (bijvoorbeeld door groene druiventrossen weg te knippen, z.g. groene oogst). Hierdoor worden stevigere wijnen gemaakt. Door deze wijnen een hout opvoeding geven ontstaat er een geheel andere wijn met meer verdieping en kunnen deze wijnen langer worden bewaard.

Afhankelijk van wat de wijnmaker doet met de druiven en tijdens het vinificatieproces kunnen er verschillende soorten wijn ontstaan. 

Lichte jonge wijnen  Deze jonge frisse versies hebben een lichte body en een hoge zuurgraad. Vaak worden deze wijnen eventueel licht gekoeld lokaal gedronken als huiswijn. Aroma’s zijn van klein rood fruit zoals aalbessen, aardbeien, kersen. Deze wijnen is een ideale begeleider van tal van Italiaanse maaltijden. Deze wijn zul je vaak aantreffen als huiswijn in Italiaanse restaurants.

Zwaardere stevige wijnen Barbera’s met houtlagering krijgen een sterkere structuur en kunnen hierdoor mooie bewaarwijn worden. Door de houtopvoeding worden de aroma’s meer aangezet: voller, zwaarder en donkerder. De oorspronkelijke zuurgraad wordt iets milder, maar blijft aanwezig en geeft een goede balans. Naast houttonen zoals vanille worden de fruitaroma’s donkerder zoals bramen, bosbessen en pruimen. Deze wijnen kunnen gemakkelijk 10 jaar ouderen en combineren goed bij stevigere Italiaanse diners.

De oorsprong van de druif is nog niet duidelijk. DNA analyse geeft geen verwantschap met bestaande druivensoorten in Piemonte, wat men wel oorspronkelijk dacht. Mogelijk is er verwantschap met de Mourvedre druif.