Terre di Chieti

Terre di Chieti is een IGP-wijngebied in de Abruzzen dat ligt aan de westkust van centraal-Italië. Pecorino is een autochtone druivensoort uit de Abruzzen. Die behoort tot de categorie ‘bijna uitgestorven druiven’, maar gelukkig hij gered en wordt veel volop aangeplant! Heerlijke aroma’s af die je direct tegemoet komen bij het openen van de fles.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

Terre di Chieti IGT is een Indicazione Geografica Tipica / Protetta-titel voor de provincie Chieti in Abruzzo, Midden-Italië. Het werd opgericht in 1995, toen de IGT-categorie voor het eerst in heel Italië werd uitgerold.

De productievoorschriften voor alle IGT/IGP-titels zijn flexibel in vergelijking met DOC’s en DOCG’s. Terre di Chieti-wijnen kunnen (in theorie) van alles zijn, van droge witte en zoete rosés tot sprankelende rode wijnen. De meeste zijn echter droge tafelwijnen gemaakt van slechts een handvol klassieke druivensoorten. Sommige hiervan waren al in de regio gevestigd, andere zijn commerciële importen uit andere wijnregio’s.

Rode wijnen zijn voornamelijk gebaseerd op Sangiovese, Montepulciano en Merlot. Deze nadruk is niet verwonderlijk. Montepulciano is verreweg de meest aangeplante druivensoort van de Abruzzen. Sangiovese is een betrouwbare en klassiek Italiaanse rode wijndruif die gedijt in het lokale terroir. Merlot is een publiekstrekker en een nuttige mengcomponent.

In een soortgelijk scenario vormen Chardonnay, Pecorino en Pinot Grigio de meerderheid van de witte wijnen. De eerste is misschien wel de meest verhandelbare wijndruif ter wereld en groeit hier goed, waardoor het een voor de hand liggende optie is.

Pecorino druif

Pecorino is een kern witte druivensoort in heel Abruzzo, en Marche net in het noorden. Het is een hoofdbestanddeel van de lokale IGT’s geworden, met name van de Colline Teatine en de Colline Pescaresi die Pescara omringen. De aanplant van Pinot Grigio is sinds 2000 in veel delen van Italië enorm toegenomen, niet alleen in het noordoostelijke binnenland.

Bovendien staat de IGT-regelgeving de productie van wijnen van één enkele variëteit toe van een relatief breed scala aan andere druiven. Deze omvatten lokale klassiekers zoals Passerina, Cococciola, Bombino Bianco en Falanghina, evenals de wereldwijd populaire Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc.