020-2614758 Account Wijnmandje

Abruzzo (Abruzzen)

De wijnstreek Abruzzo ligt aan de oostkust van de Adriatische zee en is vooral bekend om zijn Montelpuciano-wijn, die zorgt voor complexe en rijke aroma's. Het grootste deel van het grondgebied van de Abruzzen is bedekt met nationale parken en natuurreservaten. U zult echter middeleeuwse en renaissancesteden op de heuveltop niet missen. Dus, zoals je misschien al vermoedt, verandert hier het landschap van de bergen naar de zandstranden en dat geldt ook voor de eclectische en gevarieerde keuken van de regio.
Prijs
Wijnen per streek
Montepulciano d'Abruzzo (4)
Terre di Chieti (1)
Druif
Chardonnay (1)
Malvasia Bianco (1)
Merlot (2)
Montepulciano (10)
Nero d'Avola (1)
Pecorino (2)
Primitivo (1)
Sangiovese (1)
Trebbiano (1)
Jaar

Bekijk alle wijnregio’s van Italië

Wijnen uit Abruzzo

Ter hoogte van Rome ligt aan de oostzijde van Italië het gebied Abruzzo. Het gebied wordt gedomineerd met twee bergen met eeuwige sneeuw: de Gran Sasso en de Majella. De streek heeft ongeveer 35.000 hectare wijngaarden en is in vergelijk minder groot dan andere wijnregio’s in Italië. Naast gelukkig minder coöperatieven (matige kwaliteit) komen steeds meer kleinere wijnproducten die juist wél voor kwaliteit gaan.  Het gebied blinkt nu dan ook uit als producent van middenklasse wijnen (rood) voor relatief weinig geld.

De regio is vooral bekend van de Montepulciano ‘d Abruzzo. Een druif die een elegante rode wijn oplevert, vol van smaak, maar ook soepel. Een wijn die je al jong kan drinken, maar ook enkele jaren kan laten rijpen. Verwar deze druif niet met de stad Montepulciano in Toscane, waar de Vino Nobile wordt gemaakt.

Voor de witte wijnen staat de regio bekend om de Trebbiano druif. Een veel aangeplante druif die mits goed verbouwd, wijnen van uitstekende kwaliteit kan opleveren. Al hebben wij sterk de voorkeur voor witte wijn van een andere druif: Pecorino.

Wijnhuizen uit Abruzzo

Rode wijnen uit Abruzzo

De Montepulciano d’Abruzzo is de bekendste wijn van Abbruzo en die kan een uitstekend niveau bereiken.  Ze wordt gemaakt van de Montepulciano druif. is zacht en soepel van smaak en  heeft aangename tannine. Deze wijnen zijn  juist daardoor erg geliefd door veel consumenten. Bij Casa del Vino verkopen wij o.a La Valentina Montepulciano d’Abruzzen, de Umani Ronchi Montipagano Montepulciano d’Abruzzo (Bio) en Lunaria Coste di Moro Riserva Montepulciano d’Abruzzo

Witte wijnen uit Abruzzo

De Pecorino druif is een typische ‘Abruzzo-druif’. Niet te verwarren met de kaas die dezelfde naam draagt (die er overigens wel erg lekker bij is ).  Maar door zijn lage opbrengst per hectare is de Pecorino niet bij elke wijnmaker populair. Jammer, want hij kan stevige droge witte wijn geven, lekker notig en krokant. Onze Lunari Civitas Pecorino  is een uitstekend voorbeeld hiervan. Wit wordt bijna ookt  gemaakt van de Trebbiano druif. Die geeft in heel Italië frisse, maar vrij vlakke witte wijnen en dat is in deze regio niet anders. De witte wijnen worden vooral lokaal, bij de maaltijd gedronken.

  • Montepulciano d’Abruzzo (DOC)
  • Trebbiano d’Abruzzo (DOC)
  • Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane (DOCG)
  • Poderi dei Colli Offida Pecorino (DOCG)