Marsala

Marsala is een van ‘s werelds grote versterkte wijnen, exclusief gemaakt in en rond de stad met die naam, in het uiterste westen van Sicilië. De meest voorkomende smaken zijn vanille, bruine suiker, gestoofde abrikoos en tamarinde. Marsala-wijn varieert van een bijna droge stijl tot sappig zoet en wordt enigszins koel geserveerd. Als u de kans krijgt om een high-end Marsala te proberen, zult u een groter scala aan genuanceerde smaken ervaren, waaronder morello-kers, appel, gedroogd fruit, honing, tabak, walnoot en zoethout.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Ontdek de betoverende wereld van Marsala-wijnen in Sicilië

Marsala, de verfijnde versterkte wijn die zijn oorsprong vindt in het adembenemende landschap van Sicilië, is een juweel onder ‘s werelds grote wijnen. In deze regio, gelegen in het uiterste westen van Sicilië, Zuid-Italië, komt de rijke geschiedenis tot leven, waardoor het een unieke plek inneemt in de wereld van de wijncultuur.

John Woodhouse en de Engelse Connectie

De Marsala-wijnstijl, zoals we die vandaag kennen, wordt vaak toegeschreven aan de Engelse wijnhandelaar John Woodhouse. In 1770 zette hij voet op Siciliaanse bodem en specialiseerde zich in de distributie van port, sherry en Madeira. Marsala veroverde snel de harten van de Britse markt, waar het vooral geliefd was bij de groeiende Britse marine. Admiraal Nelson zelf plaatste een indrukwekkende bestelling van 500 vaten per jaar, wat Marsala tot een maritiem symbool maakte.

Diversiteit in Druiven

Moderne Marsala is een meesterwerk dat wordt gecreëerd uit een scala van tien druivensoorten, waaronder de traditionele Grillo en Inzolia, evenals de hedendaagse Catarratto. Onder deze druiven bevinden zich ook Siciliaanse specialiteiten zoals Pignatello, Nerello Mascalese en Damaschino, en de unieke Nero d’Avola, die zelfs buiten Sicilië wordt verbouwd.

Leeftijdsgerelateerde Categorieën

De wijnen worden onderscheiden in vijf leeftijdsgerelateerde categorieën, variërend van de elegante Fine (een jaar) tot de sublieme vergine/solera stravecchio (tien jaar). Deze wijnen dragen officiële vermeldingen zoals Oro, Ambra en Rubino, die de prachtige goud-, amber- en robijnrode tinten van de wijnen aanduiden. Daarnaast wordt de hoeveelheid suiker in het eindproduct aangegeven met termen als Secco (droog), Semisecco (halfzoet) en Dolce (zoet).

Kwaliteit Boven Kwantiteit

In november 1984 werden de productievoorwaarden van het DOC herzien, met als doel de kwaliteit van Marsala te bevorderen. Door de toegestane rendementen te verlagen, werd gestreefd naar een heropleving van deze prachtige wijn. Dertig jaar later zijn er tekenen van herstel, hoewel het jammer is dat Marsala nog steeds niet de aandacht krijgt die het verdient.

Ontdek de magie van Marsala en dompel uzelf onder in de rijke geschiedenis en smaken van deze unieke Siciliaanse versterkte wijn. Geniet van de diversiteit van druiven, de leeftijdsgerelateerde categorieën en de passie die elke fles doordrenkt. Marsala, een ware schat in de wereld van de wijnen.