Bardolino

Bardolino, de vrolijkste rode en fruitigste rosé van alle Italiaanse wijnen. Hier word je blij van. Dartelende kersen, frisse zuren. Bekijk het assortiment van Casa del Vino.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 2 resultaten

De wijnstreek Bardolino staat bekend op de rosé en de fruitige rode wijnen

Bardolino is een wijnstreek gelegen aan de oostelijke oever van het Gardameer in de regio Veneto in Noord-Italië. De streek staat vooral bekend om zijn rode wijnen, zoals de Bardolino Classico en Superiore, die voornamelijk worden gemaakt van de druivenrassen Corvina, Rondinella en Molinara.

Bardolino rosé: droog, fris en fruitig

Naast rode wijnen wordt er hier ook rosé geproduceerd. Deze wordt gemaakt van dezelfde druivenrassen als de rode wijnen, maar dan met een kortere maceratieperiode om de lichtroze kleur te verkrijgen. Verder wordt er in de streek ook witte wijn gemaakt van de Garganega-druif en enkele andere inheemse druivenrassen.

Bardolino-wijnen staan bekend om hun fruitige aroma’s en hun frisse en levendige smaak. Ze zijn ideaal om te drinken als aperitief of bij lichte gerechten, zoals vis, kip, pasta en salades. De wijnstreek is een populaire toeristische bestemming en trekt veel bezoekers die de wijnhuizen willen bezoeken en wijn willen proeven.

Bardolino DOC en DOCG

Wijnen die zijn gemaakt in de oorspronkelijke, traditionele wijngaardgebieden, worden aangeduid als Classico. De DOC-titel werd in 1968 toegekend. De iets robuustere, sterkere Bardolino Superiore-wijnen kregen in 2001 de onafhankelijke DOCG-status.

Net als zijn bekendere buurman, Valpolicella, is de wijn gemaakt van een blend van Corvina en Rondinella. Corvina vormt 35-65 procent van de wijn en draagt bij ​​aan structuur, gewicht en een zure kersenaroma. Rondinella is verantwoordelijk voor de karakteristieke en aantrekkelijk frisse, kruidige smaak van de wijn.

Bardolino (en inderdaad ook Valpolicella) wijnen zijn door de jaren heen veelvuldig vergeleken met Beaujolais. Benadrukt toen men Bardolino Novello in 1987  ïntroduceerde als antwoord op de nouveau-wijnen van Beaujolais. Veel andere Italiaanse DOC’s waren op dat moment ook begonnen met het produceren van novello-wijnen.

Invloed van het Gardameer op het klimaat

De wijngaarden van Bardolino bevinden zich aan de oostelijke oevers van het Gardameer, onder de uitlopers van de Alpen die doorlopen tot in Trentino-Alto Adige. Het klimaat is hier begrijpelijkerwijs fris. Briesjes vanaf het meer en koele berglucht die respectievelijk vanuit het westen en noorden over het gebied waaien.

Het meer tempert ook de temperatuurschommelingen enigszins en reflecteert het zonlicht terug naar de hoger gelegen wijngaarden. Dit helpt het fruit om in de loop van het groeiseizoen volledige fenolische rijpheid te bereiken. Deze combinatie van koele temperaturen en felle zonneschijn is verantwoordelijk voor het benadrukken van de heldere, fruitige kwaliteiten van Bardolino-wijnen.